Vad är en ladyslipper?

March 21

En ladyslipper, även känd som Lady tofflor eller guckusko, är en typ av orkidé. Den ladyslipper omfattar släktena Mexipedium xerophyticum, Cypripedium, Phragmipedium, Pahiopedilum och Selenipedium. Alla dessa släkten tillhör Cypripedioideae subfamiljen, som i sin tur hör till Orchidaceae familjen.

En av de mest unika egenskaperna hos en ladyslipper är dess påse, som är utformad för att tvinga insekter att borsta mot ladyslipper s staminode och därmed samla eller deposition pollinia. Detta hjälper orkidén reproducera. Påsen liknar en toffel, vilket är hur blomman fick sitt namn.

Den Cypripedium släkten av ladyslipper underfamiljen växer i hela ett stort område i Nordamerika och vissa delar av Europa. Den Pahiopedilum släkten växer i tropiska skogar i hela Sydostasien. Denna typ växer lätt och därmed vissa arter i detta släkte har overcollected av orkidéodlare. Slutligen växer Phragmipedium släkten i Centralamerika och norra delen av Sydamerika. Det är alltför lätt att växa, så det är också populärt bland orkidéentusiaster.

En person som vill växa en ladyslipper kommer oftast välja en från de Mexipedium xerophyticum, Phragmipedium, Pahiopedilum eller Selenipedium släkten. Arten i dessa släkten kräver varma temperaturer året runt, så om inte personen bor i ett tropiskt klimat, kommer växterna från dessa släkten måste odlas inomhus. Dock får växter från Cyrpipedium släktet odlas utomhus i tempererade klimat.

Ljus krav Paphiopedilum släktet, det mest populära ladyslipper för den genomsnittliga orkidé odlare, är låga till måttliga, och kraven på fukt falla inom mänskliga komfortnivåer. Dessa krav gör dem lätta att ta hand om. Detta släkte kräver också god dränering, vilket kan uppnås genom användning av en växande kruka med hål i botten och en snabb-tömning orkidé potting medium. Den Pahiopedilum odlaren bör ge anläggningen en hel del vatten vid varje vattning, men måste låta rötterna torka ut något mellan vattningarna. Dessa orkidéer bör också gödslas regelbundet med särskild orkidé gödsel.