Vad är kopplingen mellan klimakteriet och bröstsmärtor?

March 30

Sambandet mellan klimakteriet och bröstsmärtor är att bröstsmärta är ofta ett symptom på klimakteriet. Den bröstsmärtor orsakas oftast av ett hormon obalans under klimakteriet, graviditet och menstruation. Ibland bröstsmärta kan följa med klimakteriet utan samband med hormoner, till exempel med noncyclical bröstsmärtor och extramammory smärta.

Klimakteriet är relaterad till bröstsmärtor på grund av hormonell obalans som uppstår under klimakteriet. En kvinnas bröst kan bli öm när som helst när det finns en hormonell obalans. Andra vanliga exempel på bröstsmärtor på grund av hormonell obalans är under menstruation och graviditet. Ömma bröst är premenopausala, klimakteriet och postmenopausala symtom, även om de är vanligast under premenopause och klimakteriet.

De hormoner som påverkar klimakteriet och bröstsmärtor är samma hormoner som orsakar liknande symptom under menstruation och graviditet. Dessa hormoner är östrogen, progesteron och testosteron. Hormoner fluktuera under dessa perioder, och fortplantningsorganen påverkas, causeing bröstsmärtor och magkramper.

Alla kvinnor drabbas av dessa hormoner annorlunda. Nivåerna av hormonerna, kvinnans genetik och fysiologi är alla unika, och så symptomen är unika för varje kvinna. Vissa kvinnor kan inte ha någon bröstsmärtor under klimakteriet alls, medan andra kan ha svåra besvär.

Bröst smärta definieras som allmänt obehag, smärta eller ömhet i ett eller båda brösten. De medicinska termer för bröstsmärtor är mastalgi, mammalgia och mastodyni. Upp till 70 procent av kvinnor upplever bröstsmärtor under sin livstid. Lyckligtvis har de flesta symtom milda. Endast cirka 10 procent av kvinnorna upplever svåra symtom på klimakteriet och bröstsmärtor.

När de är närvarande, kan klimakteriet och bröstsmärtor dyka upp på många olika sätt. Smärtan kan vara konstant under klimakteriet eller intermittent. Smärtan kan dyka upp i ett eller båda brösten, och det kan vara allmän bröstsmärta eller smärta lokaliserad till ett område av bröstet. Bröstsmärta kan åtföljas av bröstsvullnad, skarp, brännande, eller en tråkig eller värkande känsla i bröstet, liksom värk, täthet och fyllighet.

Den vanligaste typen av bröstsmärtor under klimakteriet är cyklisk bröstsmärtor. Detta beskriver tråkig, värkande, eller tunga bröst, samt svullnad och knutor. Cyklisk bröstsmärtor drabbar oftast båda brösten. Denna typ drabbar oftast perimenopausala och premenstruella kvinnor.

En mindre vanlig typ av bröstsmärtor är noncyclical, som inte orsakas av hormonförändringar. Det är vanligast hos postmenopausala kvinnor och upplevs som ömhet, brännande, eller täthet, oftast bara drabbar ett bröst. Extrammamary smärta kan uppstå under klimakteriet, men det är inte relaterat till klimakteriet. Smärtan är belägen utanför bröstet och vanligtvis är från en drog muskel.

En vanlig missuppfattning av sambandet mellan klimakteriet och bröstsmärtor är rädslan att bröstsmärtor indikerar bröstcancer. Bröstsmärta kan vara alarmerande för många kvinnor och deras familjer. De allra flesta av bröstsmärta klagomål under klimakteriet inte beror på cancer. Det är typiskt en signal att hormonella förändringar sker i kroppen. Om öm bröst åtföljs av en ny knöl i bröstet, bör en läkare konsult så snart som möjligt, eftersom en knöl är ett möjligt tecken på bröstcancer.

  • Brännande smärta i brösten kan vara ett resultat av ett tillfälligt tillstånd.
  • Hormonell obalans under klimakteriet orsakar bröstsmärtor.
  • Klimakteriet är en naturlig process av det reproduktiva systemet som innebär slutet på en kvinnas fertilitet och menstruationscykler.
  • Under klimakteriet, kan en kvinnas nivåer av östrogen, progesteron och testosteron orsakar bröstsmärtor.
  • De hormoner som påverkar klimakteriet och bröstsmärtor är samma hormoner som orsakar liknande symptom under graviditeten.
  • Upp till 70 procent av kvinnor upplever bröstsmärtor i deras liv, men bara 10 procent upplever det under klimakteriet.