Vad var det Production Code?

November 29

Produktionskoden 1930, kallas ibland Hays Code, var ett medvetet försök från Motion Picture Association of America (MPAA), som då stewarded av Will Hays, för att ta bort innehåll som anses stötande, kittlande, moraliskt fel, eller syndig från filmer . Vissa människor är chockad över att se några av de tillåtna halten i filmer före utvecklingen av produktionskoden, även om det kan sägas om dessa filmer att många av dem är ganska oskyldiga jämfört med modern R eller NC-17 rankade filmer. Men populariteten av filmer hade många decrying olika saker som ansågs "oanständigheter, hädelser eller korruption" inom filmindustrin. För att lösa detta, och på så sätt behålla en film publik, Hays tyckte det var bäst att tydligt definiera vad var och var inte tillåtet i en film. Alla filmer släpptes av större film studios måste certifieras av Production Code.

Ur ett filmhistoriskt perspektiv, eller bara ur ett historiskt perspektiv, läsa hela koden är intressant faktiskt. Delar av det är extremt specifika, som förbjuder vissa danser som cancan, vilket kan vara för inflytelserika och potentiellt moraliskt korrumperande till lättpåverkade. Riktlinjer för scenkläder, där ingen scenkläder borde intima folk hade kroppar, genom att bära tätslutande kostymer, är också fascinerande

Ett av huvudmålen i Production Code var att en publik ska aldrig lämna en film förvirrad på frågor om gott och ont. Villains behövde klart förakt, och hjältar absolut firas. Frågor om saker allmänt trott omoralisk som äktenskapsbrott, sex före äktenskapet, eller någon att utföra ett brott, måste specifikt fördömas i temat så det kan finnas någon sammanblandning mellan rätt och fel, och ingen enskild skulle frestas att agera på ett sätt trodde oanständigt eller omoraliskt eftersom du visar en film.

Det finns säkert en del saker trodde omoralisk av produktionskoden som höjer några skratt. Till exempel toaletter ansågs vulgär. Detta ledde till några intressanta alternativ senare. I 1960 filmen Psycho exempelvis Produktions Code Administration ville skära scenen där Janet Leigh spolar några papper ner en toalett. De hade inte dock invända mot våldet i filmen, eftersom koden hade börjat lossna om filmen rekommenderades för vuxen publik. Men filmhistoriker tycker ofta skrattretande att mordet på Leighs karaktär tilläts, men MPAA var mycket bekymrad över toaletten-spolning scenen.

Några delar av koden visar betydande påverkar närvarande på 1930-talet. Visar någon romantisk relation mellan människor av två olika raser, speciellt African American och kaukasiska var mycket stötande. Återigen gjorde koden börjar lossna, och definitivt film noir regissörer ofta kunna sätta in betydande moralisk tvetydighet i tomter.

När fler direktörer i slutet av 1950 och början av 1960-talet började sila mot koden, särskilt genom att släppa oberoende eller "utländska filmer," MPAA hade så småningom att upplösa produktionskoden 1968 till förmån för betyg systemet. Precis som Production Code har betyg systemet genomgått förändringar, och det är många som kritiserar det sätt betyg administreras som skadligt (varje hänvisning till homosexualitet eller skildrar en samma kön relation tenderar att tjäna en R), och ojämnt tillämpas.

De frågor som Production Code och alla betyg system provocerar är om det är censur att betygsätta filmer baserat på deras innehåll. Samma frågor har ansökt om att andra bildkonst, och i stort sett alla kreativa medier, vare sig det skulptur, poesi, musik eller annat. De nuvarande MPAA klassificeringssystem tros rättvisare, eftersom den inte förbjuda innehåll, utan i stället enbart priser det. Vissa anser att detta inte är tillräckligt, eftersom en rating innebär vissa filmer kan inte ses, eller att vissa målgrupper får inte tillåtas att visa vissa filmer. Huruvida detta är censur eller bara vägledning måste vara ett beslut av individen.

  • Produktionskoden var ett försök av MPAA att ta bort stötande eller omoraliskt innehåll från filmer.
  • Enligt Production Code, toaletter var vulgärt.
  • Filmer gjorda innan Production Code of 1930 kan innehålla innehåll som en del fortfarande anser inappopriate.
  • Filmer som "Some Like it Hot" hjälpte avsluta Production Code.