Hur ger jag Första hjälpen för Svimning?

May 16

När en person svimmar, bör du först lägga henne på rygg och se till att hon andas. Hennes fötter bör också vara förhöjda, och åtsittande kläder ska lossas. Du bör också återuppliva en person som har svimmat antingen genom att skaka henne försiktigt eller viftar luktsalt under hennes näsa. När hon vaknar, kontrollera att hon är sammanhängande, och ge henne saft att dricka. I vissa fall kan det vara nödvändigt att söka läkare under eller efter att ge första hjälpen till svimning.

En person kan svimma för ett antal olika skäl, såsom när man står upp för snabbt eller om hon har inte ätit på flera timmar. Vissa personer kanske även svimmar när de är under extrem stress eller när de är i chock. Svimning kan också uppstå om en person lider av lågt blodsocker eller en hjärtattack.

När en person ser ut som hon skulle svimma, bör du försöka att stödja henne under armarna. Detta kommer ofta att förhindra en skada som kan uppstå om personen förlorar medvetandet och faller. När en person förlorar medvetandet, bör hon sänkas till marken långsamt.

Om du inte kan stödja personen innan hon faller, är det första du bör göra när ge första hjälpen till svimning att lägga medvetslös person på rygg. Du bör sedan kontrollera att se till att personen fortfarande andas. Om inte, kan du behöva administrera räddnings andning, även kallad mun-mot-mun-metoden, och kräver en ambulans.

Försök att se till att blod kan nå det omedvetna persons hjärna. Höjning fötterna genom stötta dem på kuddar, till exempel, kan hjälpa blodflödet från den nedre delen av kroppen till den övre delen. Varje åtsittande kläder eller bälten som kan begränsa blodflödet bör också lossas när ge första hjälpen till svimning.

Även om de flesta individer som svimmar kan återfå medvetandet efter bara en liten stund, bör du försöka att återuppliva en person som har svimmat; du kan prova att skaka personen försiktigt tills hon vaknar, till exempel. Luktsalt är också praktiskt att ha när ge första hjälpen till svimning. Dessa salter är gjorda av ammoniumkarbonat som, när det blandas med vatten, producera en illaluktande gas som kan återuppliva en medvetslös person.

När en person återfår medvetandet, ska du hjälpa henne att prova att sitta upp. Prata med henne och se till att hon är helt vaken och medveten om sin omgivning. När du har fastställt att personen är sammanhängande, kan du prova att ge henne något att dricka, såsom juice. Fruktjuice kan vara särskilt användbart för någon som har lågt blodsocker, vilket kan orsakas av att inte äta eller diabetes.

I vissa fall, enkel första hjälpen för svimning kanske inte tillräckligt. En person som kramper eller inte andas behöver omedelbar läkarvård. Om en person inte återfår medvetandet efter flera minuter, eller inte är konsekvent efter återfår medvetandet, bör du få dem till en läkare så snart som möjligt. Även svimning är oftast inget allvarligt, bör individer som svimmar ofta också se en läkare, eftersom detta kan vara ett tecken på en mer allvarlig underliggande sjukdom.

  • En ambulans bör kallas vid första hjälpen inte lyckas.
  • Höjning fötterna kan hjälpa blodflödet från den nedre delen av kroppen till den övre delen.
  • En person som har svimmat bör legat på rygg.