Vad är en Barbie docka?

October 15

Den Barbie docka är en av världens mest sålda dockor, och är en av Mattel mest kända produkter. Sedan 1959 har Barbie varit en enorm inkomstkälla för bolaget. Bakslag mot modemedvetna docka har varit konsekventa i kölvattnet av kvinnors rättigheter rörelsen, och Barbiedockor har fått kontinuerlig kritik för sitt porträtt av kvinnor.

Irriterad av det faktum att de flesta dockor var representationer av barn, Ruth Handler, hustru till Mattel medgrundare Elliot Handler, föreslog en vuxen docka. Att basera sin koncept på en liknande tysk docka som heter Bild Lilli, Ruth Handler övertygad småningom motvilliga Mattel regissörer som en marknad funnits för en modebaserad docka. År 1959 var den Barbie dockan infördes vid American National Toy Fair.

Den ursprungliga dockan kom som en långhårig blond eller brunett i en zebra-print baddräkt. Ytterligare outfits fanns tillgängliga för köp, och tänkt att uppfylla nuvarande amerikanska modetrender. Under det första året av tillgänglighet, var över 350.000 Barbies säljs. Realisera potentialen i marknaden, Mattel började snabbt släppa följeslagare dockor för Barbie, den första är hennes pojkvän, Ken. Andra populära tidiga vänner inkluderade Barbie yngre syster Skipper, och hennes bästa vän, Midge.

Kontroversen över Barbiedockor började nästan omedelbart, eftersom dockorna ansågs sexuellt provocerande och en orealistisk bild av kvinnlig skönhet. Statistik studier tyder på att var en Barbiedocka på en normal mänsklig skala, skulle hon vara fem fot nio inches tall (1,78 meter), har byst-midja-höft proportioner av 36-18-33 inches (91-46-84 cm) och har så lite kroppsfett skulle hon inte kunna menstruera normalt. Dessutom kan vissa tidiga bebisar kom med skalor som till 110 pounds (49,8 kg), mer än £ 30 (13.6 kg) underviktiga för en kvinna på hennes längd. År 1997 var den Barbie dockan omgjorda ha något mer realistiska proportioner, men kritiker tror fortfarande dockan kan genomdriva skadliga idéer om kroppsuppfattning på lättpåverkade unga flickor.

En annan kontroversiell fråga i Barbie-dockan världen gäller införandet av etniska versioner av dockan. Kritiker klagar över att svarta, latinamerikanska och asiatiska Barbies show inga riktiga etniska egenskaper sina lopp, men i stället helt enkelt ha en annan hudfärg. Saudiarabien förbjöd Barbiedockor 2003, vilket tyder på att dockan var ett dåligt inflytande och passade inte ideal kvinnor islamiska religionen. Alternativa rader av dockor har släppts av andra leksaksföretag försöker skapa fler verklighetstrogna dockor.

Barbie insamling har blivit en stor hobby i hela världen. Tidiga och sällsynta utgåvor av Barbiedockor sätta höga priser på auktioner. En av de dyraste Barbie docka inköp ägde rum på en London auktion i 2006, då en docka som heter "Barbie i Midnight Red" såldes för $ 17.000 $ (USD.)

Trots de rasande kontroverser över Barbies inverkan på samhället, fortfarande dockan en kulturell ikon och oerhört framgångsrika leksak. Sedan 1960-talet har hon gett en katalog över stilar och trender i amerikansk mode och ideal. Trots vad vissa kritiker önskar, är Barbie docka en viktig del av Americana, och kommer sannolikt att fortsätta sin berömda livsstil.

  • Barbies har kritiserats för att vara sexuellt provocerande och för att demonstrera en orealistisk bild av kvinnlig skönhet.
  • Kritiker tror Barbiedockor kan genomdriva skadliga idéer om kroppsuppfattning på lättpåverkade unga flickor.
  • Barbies lillasyster heter Skipper.
  • Ken släpptes som en pojkvän följeslagare docka för Barbie.