Vad är Plagget Ringde en Nightcap?

July 2

Även plagget kallas en sängfösare kan ha fallit i stort sett ur modet, en gång i tiden tjänade flera viktiga funktioner för dess bärare. En sängfösare var allmänt sliten tillsammans med en löst sittande men betydande nattlinne, vadderade tofflor, och möjligen pyjamasbyxor. Om bäraren behövde stiga från sängen under natten, kan en fullängds mantel också lindas och band runt hela sovplagg ensemblen. Den nightcap i sig kan vara en tätt-monterat kort hatt eller en större vinkellocket.

I dagarna före tillförlitliga centrala värme- och kylsystem, var de flesta hem värms med vedeldade eldstäder eller koleldade ugnar. Denna form av strålningsvärme var notoriskt ineffektivt och svårt att underhålla hela natten. Om inte en säng kammare var utrustad med en egen öppen spis och en tjänare för att hålla det underblåst natten, fanns alla chanser eldstaden skulle sluta ge värme någon gång. Detta gjorde ordentliga sovkläder och säng beläggningar viktigt. Eftersom mycket av en persons kroppsvärme flydde genom hans eller hennes huvud, kunde en isolerande sängfösare göra en betydande skillnad i komfort nivå av dess bärare.

Många nightcaps avbildade i period litteratur och målningar var märkbart längre än standard mössor och hattar. Även om detta kan ha gett nightcaps ett något komiskt utseende, fanns legitima skäl för sin överdrivna längd. En sängfösare tog ofta platsen för en daglig peruk, vilket i sig skulle kunna ha en betydande omfattning. Den nightcap skyddade bärarens naturliga frisyr från att bli alltför misskött på morgonen. Den extra luftutrymme i nightcap instängd också varm luft och hålls den närmare bärarens huvud.

Som sovrum blev mer regelbundet värms och kyls, behovet av nightcaps som isolerande sovplagg avtog småningom. Vissa människor fortsätter att bära sömn hattar av andra skäl, dock. Vissa hårbehandlingar och stilar kräver det skydd som någon form av huvudbonad på natten. En bra sängfösare kan också minska graden av "sänghuvud," en bekant tillstånd där den sovandes håret blir helt ohanterligt på morgonen. Andra kan välja att bära en sängfösare för samma isolerings fördelarna upplevs av generationer före dem.

  • Nightcaps bars på en persons huvud för att ge isolering vid sänggåendet.
  • Nödvändigheten av nightcaps och isolerande sovplagg minskat sovrum blev mer regelbundet uppvärmd.