Vad är Chorba?

May 18

Chorba är en typ av soppa maträtt som äts i Mellanöstern, Eurasien och Afrika-Eurasien, eftersom vissa länder i dessa regioner har liknande traditioner, särskilt när det gäller mat. Vissa människor säger att skålen liknar en Minestronesoppa, eftersom båda innehåller som sina främsta ingredienser kött, grönsaker och kryddor. Soppan kan avnjutas på egen hand, eller med en bit bröd på sidan.

Den turkiska språket kan tillgodoräknas för att ge skålen namnet "Chorba", men soppan kallas också olika, men liknande namn, såsom "sorpa" för kazaker, "shurpa" för ryssarna, och "shorpo" för Kirgizistan. Soppan är också känd som "ciorba" i Rumänien. Den turkiskt ursprung i skålen namn kan ha varit en biprodukt av det Osmanska riket, då turkarna kontrollerade många regioner i Asien, Afrika och Europa och, som en följd, påverkat deras kultur och mat. Det är troligt att turkarna skulle koka Chorba under sin vistelse i ett visst område, och lokalbefolkningen som smakade skålen började imitera den. Det bidrog också till att under dessa tider, hade länder mindre stränga politik för geografiska gränser och invandrare kan ha lätt passerat gränserna, att föra en ny maträtt med dem.

En av de föredragna köttingredienser ingår i Chorba skulle vara lamm eftersom det ger skålen en mycket unik smak, men annat kött som nötkött, fläskkött och kyckling kan användas också, ibland i kombination. För att göra soppan mer smakrik, vissa kockar koka en separat mängd kött i lite vatten för att göra en aktie; andra koka kött och grönsaker tillsammans, tillsammans med några lök och vitlök för smak. Vissa kockar föreslår inte sätta salt i medan köttet är mjukgörande, som saltet kan göra köttet tufft.

De grönsaker i en Chorba är mycket varierande, men vissa ingredienser såsom tomater, morötter, potatis och rovor finns också alltid. Andra grönsaker som kan användas är zucchini, persilja och koriander. För att göra soppan heartier och tjockare, kan bönor såsom kikärter, gröna ärtor och röda kidneybönor läggas i potten, även om vissa européer använder pasta att tjockna soppan.

Bortsett från den vanliga vitlök, lök, salt och peppar, ett sortiment av kryddor ger Chorba en mycket unik smak. Dessa kryddor kan innehålla ingefära, gurkmeja och saffran. Även mynta och lime juice kan också användas, liksom några kajennpeppar att ge skålen mer värme. En skål med Chorba kan avnjutas på normala dagar, men många muslimska regioner äter skålen som en del av att fira islams heliga månaden Ramadan, troligen i slutet av fastetiden.

  • Zucchini, som kan användas för att göra Chorba.