Vad är mesenterica superior?

March 24

Mesenterica superior (SMA) är ett stort blodkärl som tillför syre och näringsämnen till den lägre tarmkanalen hos människan buken. Termen "tarmkäx" avser en dubbellagrad membran kallas peritonium, som omsluter de tunntarm och tjocktarm. Det yttre skiktet förankrar organen till bukhålan; det inre skiktet tillåter organen relativ rörelsefrihet. Mellan de två skikten är blodkärl, lymfkärl och nerver. Blodkärlen kommer från SMA.

Med en sammandragning av hjärtat, är blod trycks ut genom aorta, vilken U-vänder nedåt för att bli bukaorta som matar en människas bröstkorg. Flera stora blodkärl gren från det, och bara 0,4 inches (1 cm) under celiaki stammen, vilka tjänster magen, levern och mjälten är korsningen av mesenterica superior. Vid sidan det är den överlägset tarmkäxvenen, på väg tillbaka till hjärtat med koldioxid och andra biprodukter av ämnesomsättningen. SMA är en stor artär; det är varken parade eller delas upp i separata artärer.

Den överlägsna mesenterica artär har dock ytterligare gren. En sämre pancreaticoduodenal artär levererar blod till bukspottkörteln och större delen av tolvfingertarmen, som förbinder magsäcken till tunntarmen. Tarm artärer - jejunala och ileum - gren och spridda över hela invecklade spolar av tunntarmen. Tre kolik artärer filt mesta av kolon eller tjocktarmen. Slutligen en ileocolic artär, den sista terminalen grenen av mesenterica superior, täcker vad återstår, däribland appendix.

SMA börjar gren, strax efter att ha passerat under halsen i bukspottkörteln. Detta område är överbelastad med andra strukturer organ, inbegripet mjälten venen från mjälten, njurvenen från den vänstra njuren och den nedre änden av den rörformiga duodenum. Även mycket sällsynta, kan fysiologiska problem utvecklas när den stora blodkärl komprimerar och hindrar dessa närliggande strukturer. Ett tillstånd som kallas Nötknäpparen syndrom kan bero på det påverkade flödet av venal blod från njuren. Mesenterica superior syndrom, som är potentiellt dödlig, beroende på graden av obstruktion, uppstår när mag-tarmkanalen är störd av en komprimerad duodenum.

Som regel stora stora blodkärlen i det mänskliga cirkulationssystemet är mindre benägna att kärlsjukdomar, trodde på en del på grund av hemodynamik, såsom volym och hastighet på vätskeflödet. SMA utvecklar därmed sällan åderförkalkning från kolesterol plack. Omvänt dock sjukdom och trauma av större blodkärl är ofta katastrofala. Ocklusion eller obstruktion av SMA, såsom en blodpropp, orsakar ett tillstånd som kallas tarm ischemi som är dödligt i 80 procent av fallen.

  • Ett diagram av aorta, inkluderande mesenterica superior.
  • Mesenterica superior syndrom uppstår när duodenum komprimeras av en stor artär i buken.
  • Hindrande av mesenterica superior, såsom en blodpropp, kan orsaka intestinal ischemi, som är potentiellt dödlig.