Övervakning processoranvändning med Windows Vista: s Task Manager

October 4

Om du vill snabba upp din dator, måste du veta hur du använder Aktivitetshanteraren för att övervaka dator status i Windows Vista. Tidigare versioner av Windows gömde prestandadata i dussintals obskyra skrymslen och vrår, men i Vista, de verktyg du behöver för att lyfta fram de eftersläntrarna sitter bara ett par klick bort.

Var misstänksam mot påståenden som du kan påskynda Vista genom att inaktivera vissa specifika tjänst eller göra några enkla Registry förändring. Vissa människor kan försöka övertyga dig om att axing någon obskyr bit Vista eller kvistning av ett program som utför arbetsuppgifter utöver ken av dödliga något sätt gör systemet snabbare och säkrare. Samma människor verkar förbryllad när Vista plötsligt slutar fungera.

Om du någonsin kommer ansikte mot ansikte med Vista cirkel-jagande-sin-tail markören och tittade och tittade på när ditt system gjorde synes absolut ingenting, det finns saker du kan göra som kan få dig att må bättre. Aktivitetshanteraren är ett bra ställe att börja.

Du kan få upp Aktivitetshanteraren på många sätt:

  • Klicka på Start, skriv taskmgr i textrutan Påbörja sökning och tryck på Enter.
  • Tryck på Ctrl + Alt + Del och välj sedan Starta Aktivitetshanteraren i menyn inloggningsskärmen.
  • Välj Start → Kontrollpanelen → System och underhåll → Prestandainformation och -verktyg. Från den resulterande dialogrutan, klicka på länken längst ner markerad Avancerade verktyg. Klicka sedan på Öppna Aktivitetshanteraren.

När Task Manager är upp och levande, klicka på fliken Prestanda för att titta på datorns processor tuff bort och följ gupp linje som visar andelen minne som används.

Övervakning processoranvändning med Windows Vista: s Task Manager

Aktivitetshanteraren visar hur hårt datorn fungerar och hur mycket minne som krävs.

Vanligtvis Aktivitetshanteraren rapporter om CPU-användning varannan sekund. För att öka samplingshastigheten till två gånger per sekund, välj Visa → Uppdatera Hastighet → Hög. För att minska det till en gång var fjärde sekund, välj Visa → Uppdatera Hastighet → Låg.

För att se Aktivitetshanteraren CPU historia grafen i betydligt större detalj, dubbelklicka någonstans i den övre delen av dialogrutan. Aktivitetshanteraren förvandlas till en mycket enkel låda som du kan flytta var som helst på skrivbordet eller ändra storlek genom att dra i kanterna eller hörnen. För att få den normala Aktivitetshanteraren tillbaka dubbelklicka var som helst på expanderade rutan.

Övervakning processoranvändning med Windows Vista: s Task Manager

Även om vissa människor gillar att hålla ett öga på processoranvändning bara för att se hur snabbt gräset växer, de flesta människor är på jakt efter något riktigt gå över styr. Om din CPU-användning går upp till 100% när du startar ett program och stannar där i mer än några sekunder, är något förmodligen fel - en massa Uppsnappat från gamla, oanvända tillägg, till exempel, eller kanske en start fil som har blivit för stort.

Om CPU-användningen pinnar på 100% i mer än en minut, när du har aldrig haft ett problem innan, kunde Windows Vista själv vara den skyldige. Microsoft har släppt flera felaktiga patchar som driver applikationer upp till 100% CPU-användning under längre perioder. Om du misstänker att ett dåligt plåster, gå online och fråga.