Vad är kokt ris?

September 16

Populär i asiatiska köket, är kokt ris helt enkelt vanligt vitt ris som tillagas med hjälp av vatten och ånga. Riset sjuda i vattnet medan den är täckt så att ingen fukt kan fly. Som kornen absorbera fukten, sväller de och mjukna. Detta kallas ibland absorptionen metoden. Ofta serveras som en sida skålen, är kokt ris används också som ingrediens i varmrätter.

Ångad ris kan göras från vilken som helst typ av långkornigt eller kortkornigt ris. Även de enda ingredienser som behövs för denna maträtt är vatten och ris, ibland salt tillsätts också. Ibland andra aromämnen, såsom citrongräs, kan inkluderas. Tepåsar kan placeras i pannan med ris för att lägga arom också.

Även om det är enkelt att göra, är kokt ris ofta alltför klibbig. Den klibbighet är ett resultat av överskjutande stärkelse på kornen. Stärkelsen kan avlägsnas genom sköljning av ris 3-5 gånger. Efter riset slutar färga vattnet en mjölkvit, borde nog stärkelse har tagits bort för att förhindra alltför klibbigt ris.

Efter riset har sköljts, placeras den i en kastrull med vatten och förde till en koka. När vattnet börjar koka värmen minskas, och pannan är täckt. Riset tillåts stå orörd under denna tid. Det är viktigt för pannan för att fortsätta att omfattas och för omslaget ska vara säker under hela tillagningen för att se till att ingen fukt rymningar. Om salt, citrongräs eller andra aromer läggs ingår de innan vattnet kokar.

Under denna process, är riset absorberar både vatten och den ånga som skapas av det uppvärmda vattnet. Ris sväller med tillsatt vatten, tredubbling riset volym, så 1 kopp (ca 237 ml) av okokt ris kommer att producera 3 koppar (ca 710 ml) av kokt ris. Överkokning eller undercooking är ofta ett problem när de förbereder ångad ris. Undercooking kan undvikas genom att säkerställa att allt vatten i pannan har absorberats av riset innan du tar bort den från värmen. Omvänt kan överkokning undvikas genom att säkerställa att riset inte stannar på värmen efter det att all fukt har absorberats.

Efter riset har puttrade, tas den bort från värmen och får stå i flera minuter innan locket tas bort. Steam hål borde ha dykt upp i riset vid relativt jämna mellanrum, och ingen fukt ska vara kvar i pannan. Innan servering, bör riset vara fluffas med en gaffel.

  • Risplantor.
  • En skål med kokt ris.
  • Okokt ris.