Vad är skillnaden mellan kollagen och elastin?

September 12

Kollagen och elastin är två proteiner som bildar fibrer för att hjälpa att kompensera bindväv i kroppen. Kollagen är utbredd i kroppen och ger bindväv styrka och flexibilitet. Elastin är ett protein som återgår till sin ursprungliga form efter att ha sträckts. Medan kollagen inträffar mer allmänt i kroppen, både den och elastin är nödvändiga för funktionen hos många vävnader.

Kollagen är så anatomiskt utbrett att det står för en tredjedel av kroppens totala protein. Detta är ungefär 6% av den totala vikten av kroppen. I kroppen bildar kollagen kollagenfibrer som utgör ligament och senor, brosk, hud och benvävnad. Det finns cirka 20 typer av kollagen, med vissa typer är specifik för vissa vävnader eller organ. Andra typer av kollagenstödorganen eller ta upp utrymmet mellan organ och vävnader. Kollagen förekommer i starka och flexibla kollagenfibrer.

Elastin, som namnet antyder, är ett protein med en elastisk kvalitet. Det kommer att återgå till sitt ursprungliga tillstånd efter stress, vare sig den är komprimerad eller sträckt. Elastin fibrer bildar nätverk som kollagen. Vävnader får elasticitet när de innehåller elastin.

Både kollagen och elastin är kända för sina roller i åldrandet. När kroppen åldras, kollagenproteiner blir mer tvärbunden och stel. Kollagen är viktigt för styrka, men vävnader som linsen i ögat kan bli alltför stel och leda till synproblem. Minska produktionen av elastin och kollagen i huden leder till rynkor eller läderartad hud.

C-vitamin är nödvändigt för bildande och organisation av kollagenfibrer. Skörbjugg, som orsakas av C-vitaminbrist orsakar symtom som dålig sårläkning och blodkärl blödning. Tänderna kan även falla ut eftersom de ligament som håller tänderna i sina hålor försvagas.

Både kollagen och elastin inträffar i den viktiga extracellulära matrisen, som består av lös bindväv, känd i detta fall som areolar. Denna typ av vävnad omger nästan alla kapillärerna eller små blodkärl i kroppen. Näringsämnen från blodet passerar genom fluiden i den extracellulära matrisen för att stödja cellerna i kroppen. Sålunda ligger ingen cell långt från bindväven bildas av kollagen och elastin. Strukturen för den extracellulära matrisen stöder också funktionaliteten i senor att motstå att sträckas, benen att bära vikt, och förmågan hos huden att motstå skada.

  • Minskad produktion av elastin och kollagen i huden leder till rynkor eller läderartad hud.
  • Åldrande hud har utarmat nivåer av elastin och kollagen.