Vad är en klinisk bröst?

September 11

Den klinisk bröst (CBE) är fysisk undersökning av bröstet som utförs av en vårdgivare. Den klinisk bröst kan utföras i samband med mammografi för att upptäcka bröstcancer. Dessutom är den fysiska undersökningen av bröstet som används för att utesluta andra sjukdomar och problem av bröstet. Den klinisk bröst kan ingå i en rutin hälsokontrollen kan dock patientens vårdgivare avgör hur ofta det ska utföras. Ofta kommer läkaren eller sjuksköterskan instruera patienten om den rätta tekniken för att utföra en CBE så hon kan utföra bröst tentor mellan vanliga mottagningsbesök.

Typiskt, bortsett från den rutin bröst, CBE kan utföras när en klump hittas i bröstet eller om patienten upplever bröstvårtan ansvarsfrihet ena eller båda brösten. Även bröstvårtan indikerar typiskt hormonella svängningar, kan det betyda en mer allvarlig patologi, såsom en tumör. Dessutom kan eventuella ändringar eller oegentligheter i bröstet, såsom indragna bröstvårtor motivera en klinisk bröst. Generellt, är smärta i bröstet godartade, men det kan signalera ny vävnadstillväxt eller infektion, och bör behandlas. Ofta kan kvinnor som har bröstimplantat måste vara extra vaksamma om att undersöka sina bröst, som klumpar kan vara svårare att upptäcka.

Generellt är klinisk bröst utförs på kontoret av vårdgivare. Patienten kommer att uppmanas att disrobe ovanför midjan och kommer att sätta på en klänning. Före bröst, bör patienten tala om för henne sjukvårdspersonal om hon har märkt några områden av oegentligheter i hennes bröst. Därefter kommer patienten ligga ner på tentan bordet, och läkaren eller sjuksköterskan kommer att börja undersöka varje bröst. Den CBE bör också innehålla underarm och nyckelben palpation, samt en visuell inspektion av brösten. Vanligtvis kommer en dominerande knöl i bröstet eller bröstvårtan indragning motivera ytterligare medicinsk utvärdering.

Vanligtvis en klinisk bröst är inte smärtsam, men det kan kännas obehagligt eftersom djup palpation är ofta nödvändigt att på lämpligt sätt undersöka bröstvävnad. I allmänhet är det normalt att brösten ska känna knottrig eller anbud, särskilt i samband med menstruation. Om klinisk bröst avslöjar något onormalt, kan vårdgivaren rekommenderar ytterligare tester som kan innefatta en mammogram, ultraljud eller en bröstbiopsi för att utesluta allvarlig patologi.

  • Bröst tentor utförs ofta tillsammans med mammografi.
  • Det är i allmänhet normalt att brösten ska känna knottrig eller anbud.
  • En klinisk bröst kan utföras i samband med mammografi för att upptäcka bröstcancer.
  • En klinisk bröst bör omfatta underarm hjärtklappning.