Vad är Coq Au Vin?

August 16

Coq au vin är en fransk maträtt av kyckling eller kapun bräserad i vin med champinjoner, lardons eller fläsk fett dosor och ofta lök och vitlök. Ibland andra grönsaker, eller konjak, läggs till receptet. Coq au vin sker vanligtvis med Burgundy vin, men olika regioner i Frankrike använder ofta ett lokalt vin för skålen. Coq au vin är en favoriträtt för de kyliga vintermånaderna, och en tröst mat för vissa människor.

Coq au vin översätter bokstavligen som "tupp i vin", och förmodligen, receptet var ursprungligen ett sätt att mogna på trådighet av tuppen kött genom långsam bräsera. Skålen är tros ha sitt ursprung som bonde biljettpris som syftade till kreativt utnyttja den mat var tillgängliga, även om coq au vin nu en stapelvara i haute cuisine. Coq au vin ryktas ha funnits ända sedan det romerska riket, men det blev inte dokumenterat förrän början av 20-talet. Många av de tidigaste redovisning för det noterar en mycket längre historia, dock. Enkelheten i skålen tyder också på att de franska bönderna matlagning det långt innan någon tog sig besväret att skriva ner ett recept.

Det är mycket ovanligt att laga mat med tuppen idag, så de flesta recept kräver kyckling, som har en mycket mer tilltalande konsistens. Många av bindväv, eller senor och brosk, bidrar till konsistens och smak av såsen, dock så mörkt kött kyckling är det bästa valet. Capon, en kastrerad tupp, kan också användas, men vissa hävdar att kapun är för dyrt och känslig ett kött som skall användas i en sådan maträtt, som till stor del skulle maskera sin smak.

När du gör coq au vin, är kycklingen först marinerad i vin, sedan stekt i fett, ibland med lite konjak lagt och brände bort, innan de sjuda långsamt i vin med svamp, lardons, och kryddor. Traditionellt kryddorna inkluderar salt, peppar och en bukett garni, ett knippe örter bunden i sträng som avlägsnas före servering. Kryddbuketten innehåller persilja, timjan och lagerblad. Såsen förtjockas antingen med en Roux, en kokt blandning av mjöl och smör, tillsättas tidigt i tillagningen, eller med lite blod tillsatt nära slutet. Recept med vitt vin, såsom version gjorde i Alsace göras med Riesling, kan även inkludera grädde och murklor.

  • En uppbundna bunt av örter kan användas när man gör coq au vin.
  • Rejäl coq au vin sker vanligtvis med Burgundy vin.
  • Lardons används i coq au vin.
  • Champinjoner, som används för att göra coq au vin.
  • Morel svamp kan användas i vissa typer av coq au vin.
  • Kycklingen i coq au vin är marinerad i vin och smaksatt med svartpeppar och andra kryddor.