Vad är en Bloom Box?

March 8

Den Bloom Box är en alternativ energikälla som kan generera el utan att ansluta till elnätet. Själva lådan är en något som en mini kraftverk och hus små bränsleceller staplade ovanpå varandra. Dessa bränsleceller agera som batterier och producera ren energi från en kombination av bränsle och syre. Detta är en anpassning av Solid Oxide Fuel Cell-teknik, vilket skapar elektricitet genom att oxidera bränsle.

Den Bloom Box uppfanns av Dr KR Sridhar, en av grundarna och VD för Bloom Energy. Innan uppfinna Bloom Box, Sridhar var rådgivare till NASA; Han arbetade också vid University of Arizona som direktör för Space Technologies Laboratory (STL). Namnet för Sridhar uppfinning kom från hans nio-årige son, som trodde namnet skulle passa en uppfinning han före skulle hjälpa liv och jobb blommar.

Hjärtat i Bloom Box är en platt bränslecell disk, ungefär lika stor som ett index kort. Skivan är gjord av vanlig sandstrand, bakat och uppdelad i kvadrater. Använda färgämnen som Sridhar skapat, är bränslecellen målade svart på ena sidan, och grönt på den andra. Syre pumpas in en sida av skivan, och bränsle till den andra sidan. Kombinationen av syre och bränsle skapar en kemisk reaktion som alstrar elektricitet.

En av dessa bränsleceller sägs att driva en glödlampa. 64 av dem, staplade tillsammans inom en låda liten nog att hålla i en hand, sägs driva ett litet företag eller hem. Cellerna är inte kräsen om vilket bränsle de förbrukar. Enligt Dr Sridhar, de är kunna producera el med hjälp av allt från fossila bränslen till förnybar energi, som biobränslen och solenergi.

För att se om Sridhar påståenden om hans uppfinning var sant, flera företag skrivit på för att testa Bloom Box. Stora namn i företag såsom Google, FedEx, Wal-Mart och eBay var bland dem som installerade Bloom Lådor på utvalda platser. Resultaten visade att flera lådor kunde driva en betydande andel av stora affärs campus. John Donahoe, vd för eBay, rapporterade att rutorna genererade 15 procent av campus makt, och producerade mer el i en snabbare takt än de solpaneler som han hade installerade på taket.

Den Bloom Box finansierades till stor del av John Doerr från Kleiner Perkins, ett riskkapitalbolag i Silicon Valley, Calif., Som också hjälpt fond Google som en start-up företag. Både Doerr och Dr. Sridhar har förklarat att avsikten med lådan är att ersätta elnätet, vilket ger en billigare, renare och mer tillgänglig form av energi till världen.