5 steg till snabbare, mer välgrundade beslut

August 21

Kan du fatta beslut snabbt och tryggt när stora mängder data korsar ditt skrivbord och inkorg varje dag? Hur prioriterar och snabbt reagera mitt av ändrade villkor? Tja, du använder de kunskaper du redan besitter, men kanske inte utnyttja.

Här är en intressant korrelation: Hur du bearbeta information som du kör ett fordon fungerar för att göra ett välgrundat beslut, liksom. Om du kör tillräckligt bra för att vara 98 procent olycksfri, är chansen att du redan är en mästare på att bearbeta massor av data med hög hastighet: Du väljer relevant information nästan automatiskt och sedan använda informationen snabbt och korrekt. Om du ansöker om att medfödd skicklighet att ditt beslutsfattande, kan du fatta välgrundade affärsbeslut utan att andra gissa själv.

Om du vill sortera från ett hav av information, göra dessa saker:

 • Fokusera på resultatet.

  Att vara tydlig med slutpunkten gör två saker:

  • Ger vägledning för din intuition, så att du kan sålla bland all tillgänglig information för att välja vad som är viktigt för beslutet som du behöver för att göra
  • Ger dig en solid förankring för dina beslut som kan rymma motsatta fakta och perspektiv

  Om, till exempel, är slutpunkten för att stanna under budget, sedan ditt beslut och de data du använder för att informera ditt beslut kommer att filtreras utifrån detta. Om slutpunkten är att producera en produkt som uppfyller kundernas outtalade behov, då all tillgänglig information kommer att filtreras med hjälp av detta kriterium. Utfallet förankrar ditt beslutsfattande.

 • Stoppa mentalt koncentrera sig på de frågor och låt ditt undermedvetna göra jobbet åt dig.

  Ditt under är snabbare än ditt medvetna sinne, och det fungerar automatiskt när ditt fokus är tydligt. När du vrider på frågan över till ditt undermedvetna, får du hastighet och precision.
 • Frågor och exponera övertygelser du använder för att tolka hur världen fungerar.

  Tron, annars känd som mentala modeller - saker du anser vara sant, men det kanske inte egentligen återspeglar en breddad syn på verkligheten - filter verkligheten för att bekräfta dina tidigare erfarenheter.

  Förhör din tro tillåter dig att förbättra noggrannheten i din analys, dumpas tidigare konnotationer, och öppna nya möjligheter.

 • Iaktta dina känslor.

  Steg tillbaka att få perspektiv och ro den mentala prat så att du exakt kan höra din inre röst. Du kommer att få en bredare bild av situationen och kunna se alternativen.

  Det är verkligen lätt att falla offer för tvivel eller rationalisera ditt beslut. Om du känner dig rädd, kanske du tror att du har bara ett alternativ eller inga alternativ. I klimat med hög rädsla, när de rationella dominerar, gör ett välgrundat beslut kräver att du uppnår en lugnare sinnesstämning så att du kan få tillgång till högre mentala och intuitiv funktion.

 • När du analysera och granska dina alternativ, välj ditt beslut, men innan du begår, checka in på hur du ser på det alternativ du har valt.

  Kalla det ett hjärta check. Även när lösningen är en helt ny metod, måste du känna dig lugn med det.

Göra ett välgrundat beslut kräver att du arbetar med både fakta (faktiska data) och emotionell information, och att du vidta åtgärder för att mildra effekten av ingrodda fördomar. Det kräver att du åta sig att behärska alla dina sinnen och intelligenser så att, i kaotiska beslutsmiljöer, kommer du att kunna balansera data med fördomsfri experiment och hålla känslig för ledtrådar som andra beslutsfattare kommer att sakna.