Vad innebär det att vara i dålig form?

July 27

När en person anses vara i dålig form, frasen betyder i allmänhet att han antingen är i dålig hälsa eller inte vältränad. Några invånare i Nordamerika och Europa använder denna idiom för att beskriva en person som är på sjukhuset i en allvarlig åkomma, kanske till och med nära döden. I lättare fall, kan en läkare också säga att hans patient är i dålig form när ett testresultat visar något negativt som kan leda till dålig hälsa. Termen dålig form kan också användas bokstavligt, vilket innebär att en person behöver för att börja äta bättre och träna för att gå ner oönskad vikt. Andra situationer frasen dålig form skulle kunna användas skulle vara att beskriva en gravid kvinna, en person med ekonomiska svårigheter, eller någon som är berusad.

Merparten av tiden, när någon nämner ordet "dålig form" i Nordamerika, han eller hon hänvisar till någon som är i dålig fysisk kondition. På samma sätt kan en läkare använda termen "god form" för att beskriva någon som har gått en fysisk eller fick utmärkta testresultat, men det kunde lika gärna appliceras på dussintals andra positiva scenarier. Termen används så allmänt att en förbipasserande som hörde någon använda uttrycket skulle ha någon aning om vad det var som avses, även om han visste att människor som talar.

Även den bokstav definitionen tycks peka på någon som är i dåligt fysiskt eller psykiskt form, kan den också användas för att beskriva ett antal andra scenarier också. Om någons bil kört på motorvägen, till exempel, och han var tvungen att gå till en reparationsstation bara att lära sig att hans plånbok var fortfarande i bilen, kan tjänsten skötare använda frasen för att beskriva situationen. En annan användning av uttrycket är när någon har förbrukat så mycket alkohol att han knappt kan stå; hans vänner kan skratta och använder uttrycket.

Frasen "dålig form" är en av många engelska talesätt som är klassificerade som idiomatiska uttryck. Vanligtvis är innebörden av idiom en fras som skulle sakna mening till någon utanför en grupp eller kultur som använder ordet eftersom den bokstav definition skulle betyda något helt annat. Till exempel är en annan amerikansk idiom en "high five", vilket innebär att smälla händer ovanför varje persons huvud i hälsning eller fest. Andra kulturer kanske inte förstår begreppet.