Vad är Puts?

December 16

Puts är användningen av gips av strukturella eller dekorativa ändamål. En kalkbaserad substans som är blandad med vatten, är gips tillämpas, formas, och sedan får hårdna. Det har använts i stor utsträckning konstruktion för många århundraden, men den vanligaste typen av ornament i den moderna världen finns täcker inre eller yttre väggar. Dekorativa element gjorda av gips förbli populär, dock.

Tidiga civilisationer i Medelhavet och Kina använde olika hopkok av mineraler med kalk. Kalken tillät dessa blandningar för att ställa i hårda och hållbara beläggningar som användes på inre och yttre väggar. Romarna var befälhavare på alla tekniker som rör cement och begagnad ornament omfattande både som ett yttre lager över tegel och som bas för de dekorativa målade fresker som var vanliga i hemmen av de rika.

Modern ornament är mindre benägna att vara skiktad över tegel, som tegel är nu ganska dyra och sällan används där den inte kommer att vara synlig. Normalt, om gips används i en modern struktur, det kommer att installeras under en träram och kommer att förankras i ribba, som kan göras av tunna remsor av trä med mellanslag mellan dem eller av metallnät. I endera fallet är våt gips appliceras på ribba i flera skikt. Första skiktet pressas genom ribba, så att när det stelnar, är putshållaren och gips effektivt gift. När ett baslack har tillämpats och får härda, är ytterligare rockar till med en slät topplack som ger den slutliga, synliga lager av gips.

Gips och stuckatur kräver mer skicklighet och tid att tillämpa än många andra typer av väggmaterial, såsom gipsskivor, men ornament på väggar har flera stora fördelar. Konstruktion med gips är mycket slitstarkt och står emot fukt ganska effektivt. Dessutom tenderar gips för att dämpa ljud, vilket gör rummen tystare och mer privat.

Väggarna täckta i gips är ofta prydda med dekorativa ornament, vilket ytterligare ökar deras överklagande. Puts kan formas till fantasifulla, dekorativa former, allt från intrikata blommönster till enkla linjer och åsar som ger visuell djup till en vägg. Krona lister kan också tillverkade av gips. Bostäder från den viktorianska eran har ofta små skulpturer gjorda av gips, ofta i form av medaljonger monterade på tak som utsmyckning.

  • En murare får tillämpa gips på väggar och tak för att ge rummet ett snyggare utseende.
  • Pulveriserat gips används typiskt för att göra gips.