Vad är Plastic Wrap?

June 30

Plastfolie, även kallad plastfolie eller klänga wrap, är en tunn, plastfilm som används främst för att täcka livsmedel för att hålla dem fräscha. Det uppfanns 1953 av en forskare försöker skapa en tjock plast som täcker för sin bil. Glad Wrap och Saran Wrap är de två mest kända varumärkena i världen och används ofta som generiska termer. Den första plastfolie på marknaden gjordes av polyvinylidenklorid (PVC), kommersiellt känd som Saran, men i dag många märken - inklusive Saran Wrap - är tillverkade av polyeten med låg densitet (LDPE).

En av fördelarna med att använda plastfolie är att den bildar vanligtvis en tätning utan användning av adhesiv genom att hålla fast vid sig själv eller till behållaren. Det kommer ofta på en rulle förpackad i en låda med en skärkant, även perforerade sorter kan också vara tillgängliga.

PVC användes ursprungligen för plastfolie eftersom det har en låg permeabilitet för syre, vattenånga, och smak och arom molekyler. Det har funnits farhågor under de senaste åren om toxiciteten av PVC och dess tendens att läcka kemikalier i livsmedel. LDPE är billigare och enklare att tillverka än PVC och kan vara säkrare för hushållsbruk och lättare att återvinna. Ändå PVC är fortfarande mer utbredd, särskilt inom livsmedels restaurangbranschen, som det håller fast bättre, är mindre permeabel för syre och smaker, och bättre skyddar mot frysbränna.

Varken PVC eller LDPE klänga bra på egen hand, så andra polymerer såsom polyisobuten (PIB) eller polyeten-vinylacetat (EVA) måste läggas till filmen. Den första plastfolie saluförs i Australien, Glad Wrap, använde en ätbar tuggummi lim, och några nyare produkter använder liknande teknik. Glad Press'n Seal, till exempel, har fickor av ätligt lim som aktiveras när filmen trycks.

  • Plastfolie är en tunn plastfilm som används för att täcka mat för att hålla det fräscht.