Vad är Old Man skägg?

July 12

Gubben skägg kan hänvisa till flera olika typer av växter. Löv på dessa växter hänga oftast ner och ofta liknar en gammal mans skägg. Flera arter av lavar har denna smeknamn. Vissa träd, buskar och klätterväxter har också denna smeknamn.

I släktet Usnea, det finns en mängd olika växtarter som har smeknamnet gubbens skägg. Vissa av dessa arter är också vardagligt tal kallas skägglav. En lav är en typ av växt som är i grunden en kombination av svamp och alger. Det kan ofta hittas växer på stenar och träd.

Dessa växter likna en gammal mans skägg eftersom de har hängande eller drapering bladverk som är antingen grön eller grå. Dessa typer av lavar kan hittas växer i Europa, Asien och Nord- och Sydamerika. Användningar av gubbens skägg är främst medicinska. Många arter har antivirala och antibakteriella egenskaper, till exempel. De används ofta som naturläkemedel för såväl människor som djur.

Spansk mossa, eller Tillanda useoides, är en annan växt som har smeknamnet av gubbens skägg. Denna blommande växt liknar mycket en del av de lavar som nämns ovan, men det är normalt återfinns draperad i träd i sydöstra USA. I det förflutna, har den använts som isolering, kompost och madrass fyllning. Det var till och med används för att stoppa några av de första bilsäten. Idag kan man hittas i hantverk butiker, och många människor använder den för sina dekorativa kvaliteter.

Clematis aristata är en klättrande buske som också ibland kallas gammal mans skägg. Det är inbyggt i australiska skogar. De stjärnformade blommor på denna växt är vanligen vita eller benvitt, och de kan växa för att vara så stor som 3 inches (7,6 cm). Många trädgårdsmästare njuta växande gubbens skägg av detta slag, eftersom det gör väl i skuggiga områden. Om den inte underhålls på rätt sätt, men det kan kväva andra växter.

Nya Zeeland har en anläggning smeknamn gubbens skägg också, som är känd vetenskapligt som Skogsklematis. Frukterna av denna växt har flödande vita tofsar som kan likna en vitt skägg när det finns flera tillsammans. Eftersom det kan fortplanta och växa snabbt, är Skogsklematis nu vara invasive art.

  • Nya Zeeland har en anläggning smeknamn gubbens skägg, som är känd vetenskapligt som Skogsklematis.