Vem är Larry Summers?

October 29

Larry Summers är en amerikansk ekonom som också fungerade som ordförande för Harvard Universityâ € s School of Government. Han var sekreteraren av kassan under den andra Clinton administrationen, och har utnyttjas av Barack Obama för att vara chef för det nationella ekonomiska rådet. Även allmänt respekterad som ekonom, har Larry Summers kommit under eld för olika synpunkter han har gjort under sin karriär.

Kommer från en framstående familj av ekonomer, båda Summers 'föräldrar lärde nationalekonomi vid University of Pennsylvania, och både hans far och mor hade bröder som vann Nobelpris i ekonomi. Från tidig ålder Larry Summers utmärkte i akademiker, och visade en förvånande intresse för ekonomi. Vid sexton han inskrivna i Massachusetts Institute of Technology (MIT), ursprungligen driva fysik innan du byter till ekonomi och examen med sin BS 1975. Han fortsatte med att tjäna en doktorsexamen från Harvard University 1982, och 1983 blev han ordinarie professor vid Harvard vid en ålder av 28, en av de yngsta i Universityâ € s historia.

För mycket av sin karriär har Summers varit inblandad i den politiska sidan av ekonomi. Under Reagan administrationen bemannad han Council of Economic Advisors, och 1988 gick han med i Dukakis kampanjen som en ledande ekonomisk rådgivare. År 1991, Larry Summers gick med i Världsbanken som chefsekonom, hjälpa till att forma utvecklingspolitiken i hela världen. Senare samma år undertecknade han iväg på vad som skulle bli en av de mest ökända bokstäverna i ekonomi, den så kallade Larry Summers Memo.

År 1993 lämnade Larry Summers Världsbanken för att gå med i Clinton-administrationen som statssekreterare för internationella frågor, flyttar till finansdepartementet snart efter, och 1995 blev biträdande finansministern. När Robert Rubin, en av hans främsta mentorer, avgick, tog Larry Summers över som sekreteraren av kassan, en position han fyllde till slutet av Clintonadministrationen.

Två av de saker som Larry Summers är mest kända är kontroverser. Den första är Larry Summers Memo, ett memo skriven av en personal ekonom på Världsbanken på tiden, Lant Pritchett. I det, är argumentet anges att frihandel sannolikt inte skulle hjälpa de miljöer i utvecklingsländer; en sidoreplik till memo faktiskt gjort ett ekonomiskt argument för dumpning av giftigt avfall i länder med lägsta möjliga lön. Den Larry Summers Memo genererade en firestorm kontroverser, särskilt i utvecklingsländer mest påverkat av logik memot.

Den andra stora kontroverser om Larry Summersâ € karriär inträffade under sin tid som VD för Harvard University. År 2005, under en konferens om Diversifiering av arbetskraften Science & Engineering, Summers lade ut vad han såg som de tre huvudhypoteser till varför fler män än kvinnor anslöt högre nivå engineering och allmänna discipliner. Från vad han såg som mest till minst viktigt, han listat dessa som: män var mer villiga att engagera sig tid att på hög nivå karriärer, män och kvinnor var i sig olika i deras nivåer av fallenhet för den kompetens som krävs av dessa yrken, och diskriminering . Han kom under intensiv kritik för denna uppfattning och upplevd sexism, och även om han överlevde den efterföljande kontroverser, slutligen klev han ner under 2006.

  • Larry Sommaren har varit ordförande för Harvard University.
  • Larry Summers studerade vid Massachusetts Institute of Technology efter ålder 16.