Vad är en video grafikkort?

February 25

En video grafikkort är en datorhårdvaruenhet. Även kallad en dator grafikkort eller grafikkortet, hanterar grafikkortet de många grafiska uppgifter på datorn. I sin mest grundläggande, får video grafikkort data från datorns centralenhet (CPU) och omvandlar data till bilder, som den sedan sänder till datorskärmen via monitorkabeln. Datorn CPU är förvisso kan återge grafik, men grafikkortet avlastar en del av lasten och ger bättre uppspelning grafisk bildspråk och video för dagens högupplösta programvaror och spel.

Beroende på datorn och moderkort, kanske datorns grafikkort integreras eller kan vara ett separat kort. De flesta low-end budget datorer och bärbara datorer är utrustade med en integrerad grafikkortet för att spara utrymme eller ge endast grundläggande videorenderingsfunktioner. Mer avancerade datorer idrotten en separat, avtagbar video grafikkort som är ansluten till en kortplats på moderkortet, det viktigaste "hjärnan" i datorn som ansluter alla datordelar tillsammans. Separata video grafikkort kräver en kompatibel moderkort med ett grafikkort kortplats.

Video grafikkort tekniken har förändrats, blivit mer sofistikerade som efterfrågan på snabbare och tydligare grafik har vuxit. Äldre datorer kan ha en rad Peripheral Component Interconnect (PCI) kortplatser som accepterar en mängd olika PCI-kort för modem, en video ljudkort och den numera föråldrade grafikkort. Accelerated teknik Graphics Port (AGP) är snabbare men överskuggas av den ännu snabbare PCI Express-kort som rymmer de livfulla HD-spel och videouppspelning. Extreme grafisk acceleration för mycket avancerade spel använder en grafikprocessor (GPU) motor som ger realtid, realistiska bilder och uppspelning.

Den video grafikkort behöver särskild programvara för att låta kortet att kommunicera uppgifter som den tar emot och skickar till datorns operativsystem. Denna programvara, som kallas grafikdrivrutinen, brukar inbyggd i grafikkortet processorn. Ytterligare program programvara som installerats på datorn kan förbättra prestanda och låter datoranvändare att göra anpassade inställningar för överlägsen utförande.

  • En video grafikkort.
  • Ett grafikkort kan användas för att förbättra spelprestanda.