Utgör Electro Therapy Cure depression?

February 19

Elchocker terapi, eller elektro terapi (ECT) arbetar genom att administrera en elektrisk ström till hjärnan, vilket inducerar ett krampanfall eller beslagtagande av nervcellerna i hjärnan. Detta är ett förfarande gjort under narkos för att behandla allvarliga fall av depression, eller förekomsten av psykotiskt beteende som kan manifesteras genom bipolär skick. Till skillnad från i filmer där "chockterapi" om ofta avbildas som en sak påtvingad patienter, är detta inte fallet. Det finns bara några anledningar till varför elchocksterapi kan användas utan patientens samtycke, inklusive depression så allvarlig att en person är i ständig risk för självmord eller inte längre äta eller dricka, och oftast om personen inte kommer att eller inte svarar på läkemedel behandling för sin sjukdom.

Medan elchocker terapi kan hjälpa avsluta en incident av svår depression eller psykos, det är inte ett botemedel. Patienterna kräver oftast mer än en behandling, oftare mellan sex till tolv behandlingar för att avsluta en depressiv episod. Dessa behandlingar har mellan 70-90% av antalet effektivitet slutade den specifika episoden, men det betyder inte depression är borta. Av patienter som genomgår elchocker terapi, kommer hela 50% vid ett senare tillfälle har en annan anfall av svår depression och kan kräva behandling igen. Vissa studier, som fokuserar på användning av både ECT och medicinering, att full-on psykos eller svår depression är mindre sannolikt att återkomma om en person är på lämpliga läkemedel efter behandlingen.

Det finns vissa risker för elchocker terapi. Även beslagen det orsakar tros mild, kan det vara förknippat med en viss minnesförlust, särskilt dating till några veckor före och efter behandlingen börjar och slutar, och en del människor känner sig mycket förvirrad på vakna från behandlingen. Det finns inga bevis som tyder på att bestående hjärnskador uppstår från att effektivt administrerad ECT. Men många tycker att det fortfarande är svårt att bedöma detta, och se elchocksterapi som behandling av sista utväg för patienter vars symtom inte lösas genom medicinering. Dessutom varje förfarande som kräver narkos har vissa inneboende risker.

Vissa människor är inte bra kandidater för elchocksterapi. Kvinnor som är gravida i allmänhet inte genomgå proceduren. Patienterna har oftast fulla fysiska utvärderingar innan de genomgick ECT, och för minderåriga eller de i frihetsberövande vård, är varje försök att informera fastighetsskötare av risker och nytta.

Förfarandet rekommenderas inte för alla, och några rekommendationer innan administrera ECT inkluderar att se till att patienten genomgår för närvarande en massiv egentlig depressions, manisk eller psykotisk episod, som inte har svarat på minst två separata medicinering prövningar. Särskild försiktighet tas när ECT rekommenderas för ungdomar, och bedömningar minnes före och efter behandlingen rekommenderas. ECT oftast inte rekommenderas för pre-ungdomar.

  • En tendens till depression kan föras vidare från förälder till barn.
  • Vissa individer som har genomgått elchocksterapi erfarenhet minnesförlust.
  • Elchocksterapi kräver undertecknade samtycke från patienten, deras förmyndare eller deras medicinska proxy.
  • Elchocksterapi kan vara effektiva för att bota depression, men är inte ett botemedel.
  • Elchocksterapi kan rekommenderas för patienter som genomgår svår depression endast efter genomgår minst två separata medicinering prövningar utan framgång.