Volleyboll vid OS i London 2012 Sommar

February 23

Du wouldnâ € t vet från att titta olympiska volleyboll tävling idag, men denna aggressiva, intensivt konkurrensutsatt lagsport (ursprungligen kallades mintonette) utvecklades ursprungligen vid en YMCA i Massachusetts för äldre medlemmar som finner basket alltför fysiskt krävande. William G. Morgan skapade spelet 1895 efter att ha blivit inspirerad av hans college vän James Naismith, som hade utvecklat basket fyra år tidigare.

Volleyboll exploderat i popularitet över hela landet och runt om i världen. Det var fullt utvecklad, sanktionerat, och redo för OS-tävling på mindre än 70 år. De första olympiska medalj tävlingar hölls för både mena € s och womenâ € s volleyboll på 1964 OS i Tokyo. Volleyboll är nu, i själva verket en av de fem största organiserad idrott i världen!

Volleyboll vid olympiska sommarspelen 2012 kommer att äga rum mellan 28 juli och augusti 12 vid Earls Court Exhibition Centre i London. Var noga med att kontrollera den officiella schemat för eventuella ändringar gång.

Olympiska grunderna volleyboll

En olympisk volleybollspelplan, som kallas en domstol, är 9 meter bred och 18 meter lång; ett nät sträckt mellan två poler över dess bredd delar domstolen i hälften. (Netto för mena € s volleyboll är 2,43 meter hög, för womenâ € s matcher, det är 2.24 meter.)

Här är vad du ser på en match:

  1. Två lag med sex spelare möter varandra på vardera sida av nätet. Lagen vardera bildar en fram- och baksida linje av tre spelare vardera. Målet, som liknar tennis eller handboll, är att få poäng genom att landa bollen på opponentsâ € sida av nätet.
  2. En spelare på ett lag tjänar bollen från baksidan till höger i servering teamâ € s domstol, genom att slå den med en hand; kulan (förhoppningsvis) passerar över nätet och in i mottagnings teamâ € s territorium. Att laget kan då slå, stöta, eller på annat sätt röra (men inte kasta eller fånga) bollen bara tre gånger i processen att åter tillbaka över nätet.

    Strategiskt skulle dessa tre tillåtna inslag av bollen mest idealt inkludera en första touch som saktar ner bollen efter att den kommer över nätet, blir det under kontroll, och vidarebefordrar den. Den andra spelaren manipulerar sedan bollen i en bra position (sätter den) för det tredje spelaren att aggressivt spik bollen, tvingar den tillbaka över nätet, förhoppningsvis med en hastighet och vinkel som hindrar motståndarna från att återvända det.
  3. Spelet fortsätter med bollen som volley fram och tillbaka över nätet fram till ett lag misslyckas med att lämna tillbaka den eller tills ett fel inträffar (t.ex. bollen landar out of bounds). Den sista laget att röra en boll som landar out of bounds förlorar volley.

    Om laget som tjänade bollen vinner volley, de en poäng och fortsätter att tjäna. Om det mottagande laget vinner volley, de tar över tjänar (men är inte tilldelats en punkt). Självklart är det viktigt att behålla tjäna, eftersom det är det enda sättet att få poäng.
  4. Med varje ny servering tillfälle, spelarna roterar positioner medurs; alltså varje idrottsman spelar varje position vid något tillfälle. Således måste alla medlemmar i teamet vara lika skickliga på både offensivt (attack) och defensiva rörelser och strategier.

    Det enda undantaget är om ett lag väljer att använda en libero, en spelare som specialiserat sig på försvar och sällan gör attackera rör sig som tillsatta. Den libero bär en annan färg uniform så att spelaren är lätt att identifiera på banan. Varje lag får ha endast en libero.

Volleyboll idrottare måste vara snabb, smidig, tror på sina fötter, och kunna hoppa högt. Liksom basket, högväxt spelare har många fördelar jämfört med kortare eftersom de är närmare toppen av nätet.

OS volleyboll tävlingsformat

En olympisk volleyboll tävling mellan två lag kallas en match. En match består av upp till fem spel eller uppsättningar. Snarare än tidsbestämda perioder, avslutar en volleyboll set när det första laget når ett visst antal poäng (med minst en 2-punktsmarginal). I OS-tävling, de första fyra uppsättningar går till 25 poäng och den femte uppsättningen går till 15 poäng. Oavsett vilken lag vinner flera av uppsättningarna vinner matchen.

Tolv lag varje tävlar i MENA € s och womenâ € s tävlingar. Varje land är begränsat till en mena € s och en womenâ € s lag, och varje lag är begränsat till 12 idrottare (sex spelare plus sex subs).

De 12 tävlande lagen är indelade i två pooler. Turneringen börjar med en round-robin konkurrensen inom poolerna; de åtta bästa lagen (två från varje pool) gå vidare till utslagningsfasen, där ytterligare fyra lag elimineras. De fyra vinnande lag går vidare till semifinal; de två semifinalist vinnarna tävlar sedan för guld och silvermedaljer; förlorarna spelar varandra för brons.

Om du vill veta mer om OS-volleyboll, besök webbplatsen för Sporta € s styrande organ, Internationella volleybollförbundet (FIVB).