Vad är parricide?

February 20

Parricide hänvisar till mordet på sina nära anhöriga. Även det rör sig vanligen till en persons föräldrar, kan det syfta på någon vuxen nära anhörig, till exempel syskon. Brottslingar har ett antal skäl för att begå denna typ av brott, däribland psykisk sjukdom och missbruk. Det har förekommit flera fall av parricide i litteraturen, liksom i hela historien.

Matricide avser handlingen att en person döda sin egen mor. Även om det händer, är matricide lite mindre vanligt än fadermord, eller en person som dödar sin egen far. Vissa andra typer av parricide inkluderar brodermord och sororicide eller dödandet av sin egen bror och syster, respektive. Dessa avser oftast vuxna offer, eftersom barnamord är den term som används för att beskriva dödandet av små barn.

Individer som begår dessa typer av brott är oftast vuxna, snarare än barnen. Forskning tyder också på att män är mer benägna än kvinnor att begå detta brott. Brottslingar som inte psykiskt sjuka brukar komma från en våldsam hem fyllt med missbruk, inklusive sexuella övergrepp och fysisk misshandel.

Genom historien har det funnits flera exempel på parricide, särskilt fadermord, i berömda litteratur. Ett sådant exempel är en grekisk myt om Oidipus. I denna berättelse, Oidipus lämnar hem efter ett orakel förutser honom att döda sin far och gifta sig med sin mor. Längs sin resa möter han en man som, okänt för honom, är hans riktiga far. Efter att lösa gåtan om Sfinxen, är Oidipus beviljas drottningens hand i äktenskap, bara för att upptäcka att hon faktiskt är hans mor.

Tacitus, en senator och historiker i det antika Rom, hänvisade till straff för parricide som parricide s undergång. Detta straff inblandade allvarligt piskning gärningsmannen innan försegling honom i en läderväska fylld med en orm, en tupp, en hund och en apa. Den läderväska sedan kastades i en flod. Idag är straffet för parricide inte riktigt lika kreativ.

En av de mest kända fallen av parricide inträffade i Japan 1968, och är ofta kallad Tochigi fadermord fallet. Efter att upprepade gånger våldtagen i åratal, 22-årige Chiyo Aizawa ströp sin far till döds. Detta fall var inte bara ovanligt eftersom gärningsmannen var hona, men det är också tvingade Japan att ändra sina svåra riktlinjer straff för parricide. Efter att ha hört de händelser som ledde fram till målet, Aizawa fått en ovanligt mild dom.

En annan berömd parricide inträffade i Idaho 2003. I september samma år, 16-årige Sarah Marie Johnson sköt och dödade båda sina föräldrar. Från och med 2011, blev hon betjänar ut sin livstidsdom i en kvinnas anstalt i Idaho. Detta fall var så publicitet för ett par anledningar. Först, Johnson var en ung kvinna, och får individer som begår denna typ av brott är vuxna män. Dessutom begick hon både matricide och fadermord samtidigt, vilket också anses vara relativt sällsynt.