Vilka är de olika typ av Lins Beans?

April 15

Flera olika typer av linsbönor finns. Den främsta skillnaden mellan linser är färgen och storleken på bönan. Vissa linser bönor behåller sin form när kokta, medan andra typer upplösas något. Olika linstyper inkluderar Puy linser, gröna eller bruna linser och röda linser. Linser som delas upp i hälften brukar kallas dal i det indiska köket.

Bruna linser är mycket vanliga i livsmedelsbutiker i USA. De är hela bönor och har en jämn, rund form. Dessa linser bönor är oftast det billigaste. När kokta, kan de bli väldigt mjuk och mosig. Som bönorna mjuka så mycket, de är idealiska för användning i soppor och grytor.

Till skillnad från bruna linser, är röda linser kluvna. Även bönorna är en ljusröd färg när den torkat, de vänder gulaktig när kokta. Röda lins bönor bryta ner avsevärt när kokta, så att de är lämpliga för användning i mosad soppor eller användes för att framställa dal.

Den dyraste typen av linser är den franska linser, även känd som Puy linser, eftersom de ursprungligen odlats i Le Puy, Frankrike, ett område med tunn, vulkaniska jorden. Franska linser bönor har en högre proteinhalt än andra typer. De håller sin form när kokta, vilket gör dem idealiska för att använda i sallader och andra rätter där formen på bönan är viktigt för presentation. Puy linser är grön med svarta ränder eller prickar på sin yta.

Mindre vanliga typer av linser inkluderar gyllene och svarta linser. Vita linser är helt enkelt svarta linser som skalade. Vanligtvis är svart, vit och gyllene linser säljs som dal, eller delade bönor.

Beluga linser är en annan mindre vanlig typ av böna. Bönorna kallas så eftersom de blir glansigt när kokta och liknar Beluga kaviar. De fungerar bra i sallader eller i soppor eftersom de behåller sin form. Om en kock inte kan hitta Beluga linser, kan hon ersätta Puy linser.

Eftersom linser är små, behöver de inte blötläggas innan de tillagas. Split linser tar mycket mindre tid att laga mat än hela bruna eller Puy linser. En person kockar linser genom att täcka dem med vatten och föra vatten till en koka. De linser är redo när de är mjuka.

Alla typer av linser bör förvaras på en sval och torr plats. Linser har en lång hållbarhetstid, vanligtvis upp till ett år. Bönor som har lagrats längre än ett år kan fortfarande vara ätliga men som kan ta betydligt längre tid att laga mat eftersom de har torkat ut mer.

  • Mjuka linser bönor, som röda linser, är mest lämpade för recept, liksom linser limpa, som kräver en blandad konsistens.
  • Linser som delas upp i hälften brukar kallas dal i det indiska köket.
  • Linser finns i många färger.
  • Linser kluvna kallas dal i det indiska köket.