Vad är nationaldagen?

December 14

Nationaldagen är en viktig semester i Frankrike, fira födelsen av Republiken Frankrike och slutet av monarkin. Det är oftast firas med fyrverkerier, parader, dans fester och högtider, och hela nationen gäller dagen som en nationell helgdag. Francophiles runt om i världen håller ofta Bastille firandet av sina egna, som en hyllning till fransk historia och kultur. För amerikanerna skulle självständighetsdagen vara en jämförbar semester.

Alternativa namn för nationaldagen inkluderar Fete Nationale och 14 Juillet. Den första är en referens till tanken att nationaldagen är ett nationellt parti, en dag då ingen franska medborgare förväntas arbeta. Den andra är en nick till den dag då Nationaldagen inträffar den 14: e juli.

Fans av Tour de France kan konstatera att nationaldagen sammanfaller med den berömda cykellopp. Festivalen atmosfären av loppet ofta märk förhöjd på nationaldagen, särskilt när det franska laget lägger stor möda på att ta dagens etapp av loppet.

Vanligen börjar folk fira Nationaldagen kvällen innan med fyrverkerier och dans. Under dagsljus i den 14: e är det tradition att se stora parader och gatufester. Frankrikes president adresser vanligtvis nationen på nationaldagen, och festen tar vid igen på kvällen. Som med andra patriotiska helgdagar runt om i världen, är den franska flaggan ofta rikligt visas under nationaldagen, och olika inkarnationer av nationalsången sjungs, nynnade, eller spelas på ett sortiment av musikinstrument.

Semestern firar 1789 invasionen av Bastiljen, en ökänd fransk fängelse. Denna händelse var en viktig katalysator i den franska revolutionen, eftersom det representerade ett folkligt uppror mot vad som ses som en förtryckande institution. Även om stormningen av Bastiljen slutade med lite praktisk användning, visade det sig vara en värdefull samlingspunkt, och det firades 1790 med Fete de federationen.

Firandet av nationaldagen började inte på allvar förrän i slutet av 1800-talet, då den franska regeringen officiellt röstade för att etablera en semester firar Republiken Frankrike och de grundläggande värderingarna frihet, jämlikhet och broderskap. Inledningsvis föreslog regeringen den 30 juni. Genom 1880, två år efter det ursprungliga förslaget, hade lagstiftaren enats att 14 juli var en mer betydande datum, eftersom det skulle göra det möjligt för medborgarna att fira en stor händelse i deras historia.

  • Fyrverkerier är en vanlig syn på nationaldagen.
  • Attacken på Bastiljen den 14 juli 1789 är den händelse som markerade mobiliseringen av den franska revolutionen.
  • Nationaldagen är en fransk helgdag till minne av slutet på monarkin.