Använda två bildskärmar med Windows

April 20

Med hjälp av två skärmar med Windows ger en enorm fördel. Eftersom du kan ha flera fönster visas samtidigt, med en annan monitor ökar skrivbordet "fastigheter" så att du kan se mer av dina fönster utan att behöva flytta eller ändra storlek på dem.

Hur du fysiskt ansluta två bildskärmar till ditt system kan variera kraftigt från system till system. Många (om inte de flesta) nyare datorer levereras med minst två DVI-portar. (DVI är en akronym som betyder digitalt videogränssnitt.) Om du har dessa två portar, bara att ansluta dina skärmar till dem. Om du inte gör det, kan du kontrollera med ditt grafikkort tillverkaren för att se om det finns en adapter som finns för att möjliggöra anslutning av monitorerna.

När du kopplar in en andra bildskärm måste du konfigurera ditt Windows-system att använda sig av det. För att göra detta, följ dessa steg om du använder Windows 7:

 1. Visa kontrollpanelen (klicka på Start-menyn och klicka sedan på Kontrollpanelen).
 2. Klicka på Maskinvara och ljud Link.
 3. Klicka på Anslut till en extern bildskärm Link. (Se figur 1.)

  Använda två bildskärmar med Windows

  Figur 1. Installera Windows för två bildskärmar.

Observera att kontrollpanelen visar de två bildskärmar på systemet. Du kan klicka på någon monitor (1 eller 2) och se egenskaper som monitor, så långt som Windows är berörda. (Om du inte ser två bildskärmar visas på skärmen, då Windows kan inte komma åt båda skärmar av någon anledning. I så fall ska du kontrollera med ditt grafikkort tillverkaren för att se om de kan belysa varför de två monitorer är inte synliga.)

Om den fysiska layouten på dina monitorer är annorlunda än vad som visas i figuren, kan du klicka och dra bilden av antingen övervaka åt vänster eller höger så att siffran stämmer den fysiska layouten.

Det sista sak att göra är att ange hur du vill att flera skärmar för att arbeta. Genom att använda flera bildskärmar list, kan du ange om att duplicera skärmarna, förlänga dem (så att du effektivt dubbla skrivbordet "fastigheter"), eller visa skrivbordet på endast en av bildskärmarna.

Windows 8 försökte göra processen att arbeta med flera bildskärmar enklare. De gjorde detta genom att göra sig av med dialogrutan och minska antalet beslut som du måste göra. När du får bildskärmarna fysiskt anslutna till datorn, kan du styra hur Windows ska använda den extra bildskärm genom att trycka Win + P. Detta visar den andra skärmen rutan på höger sida av skärmen. (Se figur 2.)

Använda två bildskärmar med Windows

Figur 2. Den andra skärmen rutan.

Det finns fyra alternativ som erbjuds i andra skärmen rutan; dessa är mycket lika de val i Flera bildskärmar listrutan i Windows 7, som beskrivits tidigare:

 • PC Screen Only. Detta slår effektivt bort den andra bildskärmen, ignorera den helt. Allt skickas till din huvudskärmen.
 • Duplicera. Detta val sätter samma innehåll på både huvud- och sekundärskärm. Du skulle normalt använder detta om andra bildskärmen används för en presentation och den pekar i en annan riktning än din huvudmonitorn gör. (Kanske huvudmonitorn är på din bärbara dator och den andra är faktiskt en projektor av någon typ.)
 • Utöka. Detta gör den andra skärmen en förlängning av vad visas på huvudskärmen. När du flyttar muspekaren utanför den högra sidan av din huvudskärmen visas den på vänster sida av den andra skärmen.
 • Andra Screen Only. Detta kopplar effektivt din huvudskärmen, rikta all utmatning till den andra. Du skulle normalt använder detta om din huvudskärmen är mycket mindre än din andra skärm, till exempel i fallet med en bärbar dator där du har anslutit den andra skärmen.

När du gör ett val, är det genomföras omedelbart. Du vill spela med de olika inställningarna, eftersom vissa av dem kan påverka upplösningen på din huvudskärmen. (Till exempel, om du använder Duplicera, då upplösningen på båda skärmarna är satt till vad upplösningen stöds på båda skärmarna.)

Detta tips (11962) gäller för Windows 7 och 8.