Vad är Vaccin Immunology?

January 3

Vaccin immunologi är vetenskapen om att förebygga sjukdomar genom användning av vacciner. Vacciner är försvagade former av de mikroorganismer som orsakar olika farliga sjukdomar. När införs i en patientâ € s system aktiverar ett vaccin för bodyâ € s naturliga immunsystemet. Som ett resultat, kommer patienten att vara immuna mot sjukdomen senare i livet. Det är inte utan kontroverser, har vaccin immunologi räddat miljontals liv världen över sedan den infördes i det 18th århundradet.

Upptäckten av vaccin immunologi krediteras brittiska läkaren Edward Jenner. Jenner undersökt påståenden som folk var immun mot den dödliga sjukdomen smittkoppor om de hade utsatts för kokoppor, en liknande men icke-dödlig sjukdom. År 1796, Jenner testade denna teori genom ympning, eller injicera, en ung patient med kokoppor, senare med smittkoppor. Även om patienten kontrakterade och återhämtat sig från kokoppor, bevisade han immun mot smittkoppor. Den framgångsrika skapandet av smittkoppsvaccin ledde till den globala utrotningen av sjukdomen genom 1980-talet.

Alla högre organismer har naturliga immunsystem som består av mikroskopiska strukturer som kallas antikroppar som slåss sjukdom och andra infektioner. När man står inför en specifik sjukdom, kan kroppen tillverka specialiserade antikroppar; det är därför, till exempel, kommer en person smittats med vattkoppor gång normalt vara immuna mot sjukdomen i framtiden. Genom att införa en försvagad form av en farlig sjukdom, orsakar vaccin immunologi skapandet av specialiserade antikroppar som skyddar patienten vid framtida exponeringar. Vissa patienter gör drabbas av sjukdomen från vaccinet, men denna förekomst är mycket mindre än i populationer som inte har vaccinerats.

Inte alla sjukdomar kan förebyggas genom vaccin immunologi. Vissa sjukdomar, såsom vanlig förkylning, influensa, och aids, orsakas av mikrober som kallas virus. Till skillnad från bakterier, virus behöver inte en inställd genetiska struktur, och kan lätt mutera till nya former. Även om en person har vaccinerats mot en typ av influensa, till exempel, andra typer av influensa får inte påverkas; det är därför effektiva vacciner för dessa sjukdomar har länge varit svårfångade. Ändå har många dödliga sjukdomar i det förflutna blivit kontrollerad eller utplånats av vaccin, inklusive polio, kikhosta och tuberkulos.

Under 1990-talet och början av 2000-talet, fanns det farhågor över hela världen att barnvaccin var kopplade till autism, en utvecklingsstörning. Det befarades att små koncentrationer av kvicksilver som används som konserveringsmedel i vacciner kan orsaka hjärnskador. Användningen av kvicksilver konserveringsmedel avbröts, men många vetenskapliga studier funnit att dessa farhågor var ogrundade. Den läkare som hävdade att Mässling Påssjuka Röda hund (MPR) vaccin var farliga hittades senare ha manipulerat data och han blev av med sin legitimation. Vaccin immunologi förblir en viktig livräddåtgärd för människor runtomkring i världen.

  • Vaccin immunologi bygger sjukdom.
  • Orala vacciner.
  • Vacciner ges ofta i doser spridda över tiden för att skapa ett immunsvar i kroppen.
  • Inte alla sjukdomar kan förebyggas genom vaccin immunologi.