Vad är End Grain?

June 12

Ändträ är en typ av mönster som produceras av årsringarna i en träbit. Det är motsatsen till ansiktet säd, vilket inträffar när träarbetare skiva en sektion av trä av änden på en stock. Om samma logg skärs på längden längs mitten, kommer slut träets ådring avslöjas. För att förstå skillnaden mellan dessa två mönster, bild årsringarna som venerna i ett träd. Face korn visar utanför dessa ådror, medan slutet ett snitt ger en vy direkt in i centrum av dessa ådror.

På grund av det sätt de flesta bitar av virke produceras, de längre kanterna på varje bit avslöjar ansiktet träets ådring. För att undersöka slutkornen, måste man undersöka den korta änden av virke. Genom att skära mot strömmen och såga av ett avsnitt av denna korta änden, träarbetare avslöjar fräscha mönster.

Medan ändträ används i många typer av applikationer, är det särskilt vanligt med trä skärbrädor. Ändarna av flera bitar av virke är sammansmälta för att skapa ett rutmönster. Inte bara detta resultat i en attraktiv och unik skärbräda yta, maximerar det också styrkan och hållbarheten av träet.

En av de främsta fördelarna med ändträ är dess ovanliga och intressanta finish. Det erbjuder en titt olik alla andra typer av träfibrerna mönster, och kan variera kraftigt från arter och färg. Det producerar också den starkaste snittet av trä, särskilt i jämförelse med mer känsliga ansikte spannmåls nedskärningar.

På grund av svårigheten att tillverka slutkorn träprodukter tenderar detta mönster för att komma med en ganska hög prislapp. Det är också svårare för virkeshantverkare att arbeta med, och tar längre tid att forma och form. Dessa mönster är också oförutsägbar, och kan vara svåra att matcha eller replikera.

Ändfiber mönster utgör ytterligare utmaningar när det kommer till färgning. Eftersom detta mönster exponerar ändarna av årsringar, tenderar virket att suga upp fläcken mycket snabbt. Detta kan orsaka kanterna av trä för att vara mörkare än ansiktet, och resulterar ofta i en ojämn yta, att förhindra detta fenomen, hantverkare väljer ofta gel fläckar eller shellack, som är mindre benägna att dra in årsringarna än traditionella fläckar. Andra behandla ändarna av trä med specialprodukter för att späda fläcken och förhindra överskott mörknar.

  • Ändträ av trä avslöjas när det skärs på längden över mitten.
  • Ändträ används ofta för att göra trä skärbrädor med ett rutmönster.
  • Träarbetare har svårare att forma och crafting ändträ än ansiktet säd leder till högre priser på produkter.