Vad är en linjär diffusor?

May 23

Värme, ventilation och luftkonditionering (HVAC) system utbudet värms och kyls luften till olika delar av ett hem eller byggnad. Varje rum kräver en fram- och returventil, eller grilla, att distribuera luft från HVAC kanaler in i utrymmet, sedan samla frånluft och överföra den utomhus. En linjär diffusor fungerar som ett effektivt alternativ till traditionella försörjnings och luftutsläpp, och kan också förbättra utseendet på rummet i vissa applikationer.

Den genomsnittliga linjära diffusor består av en lång, smal metallhölje med en serie lameller eller grillar tillsammans gång ansiktet. Installatörer fästa den linjära sprid till ett tak, vägg eller fönsterbrädan område så att louvered ansiktet i jämnhöjd med den omgivande ytan. Linjära diffusorer arbetar med både gips strukturer och släpp tak, men olika typer av modeller kan krävas för att passa olika applikationer. De vanligaste linjära diffusor mönster inkluderar rader av diffusorer längs en hel vägg, med ventiler placerade antingen i taket eller fönsterbräden.

Traditionella försörjnings ventiler har en mycket stor, rundad design. Hela luft Innehållet i varje tillförselkanalen tvingades ut ur en enda ventil, skapar drag och bullriga förhållanden. I ett rum med linjära diffusorer är tilluften distribueras genom en serie smala kanaler så att det kommer in i rummet inom flera olika områden på en gång. Detta skapar en mycket jämnare fördelning av luft, samt förbättrad komfort och tystare ventilation.

Ingenjörer och installatörer måste välja varje linjär diffusor noggrant för att maximera luftflödet och garanterar en bekväm, hälsosam byggnad. Fenorna eller platser på varje enhet kan ställas inför olika riktningar, vilket avgör vilken väg luften kan strömma från varje ventil. Vinkeln och storlek av varje av dessa slots måste matcha storleken på VVS-system, samt erforderlig luftflöde för byggnaden. Storleken och konfigurationen för varje ventil påverkar också ljudnivån och den hastighet med vilken luften kan resa.

Olika linjära diffusor designalternativ tillåter fastighetsägare att skapa önskad yta i ett utrymme. Varje rum har en unik fläns utformning att trimma ut kanterna på diffusorn och ger en snygg övergång mellan diffusorn och väggen eller taket. Dessa enheter kommer också i olika material och ytbehandlingar, varav några kan målas för att matcha omgivande ytor. Modeller av rostfritt stål eller termoplaster har ofta en tillverkare-tillämpad finish som inte kan målas.

  • Linjära diffusorer arbetar med drop tak.