Hur tar jag bort mögel fläckar från kläder?

February 16

För att ta bort mögel fläckar från kläder, är det viktigt att fånga dem så fort som möjligt. Mögel färgade kläder ska tas utanför för att förhindra sporer sprids, och det område där kläderna förvarades bör rengöras och torkas noga. Lämnar färgade kläder utanför i värmen och solen kan hjälpa döda mögel. Tvättning objekten i hett eller varmt vatten med tvättmedel bör ta bort eventuella fläckar, även om det kan vara nödvändigt att förbehandla fläcken och tvätta kläder flera gånger. Att se kläder noggrant torkas och förvaras i ett väl ventilerat utrymme kan också bidra till att förhindra fläckar från att bildas i första hand.

Mögel är en svamp som lever på organiskt material, och den visas i en mängd olika former. Vissa formar medvetet odlas, för att göra ost och vissa antibiotika, till exempel. Andra formar är oönskade och dyrka mat, vare sig på disken, inne i kylen, eller smort in mattor och kläder. Formar inte foto - i själva verket många formar är ljuskänsliga och kommer att dö i starkt ljus. De kan bildas i en mängd olika miljöer, så mögel fläckar, speciellt på kläder, kan dyka upp med irriterande frekvens.

Fläckar kan bildas när kläder är stänks med mat eller tillåtas bli våta och vänster någonstans varmt och mörkt. När livsmedels spill inträffar, är det bäst att rengöra dem omedelbart och tvätta kläder innan mögel och de resulterande mögel fläckar kan bilda. När tvätten är klar, se till att alla kläder är helt torr innan den viks undan. Håll kläder i ett väl ventilerat utrymme, liksom.

Om mögel fläckar redan har satt i, det finns ett antal åtgärder för att följa. Helst ska mögel fläckar att fångas så snart som möjligt, innan organismen har haft en chans att gräva i. Ta formen färgade kläder utanför och borsta ut det, för att förhindra sporer sprids runt ditt hem. Kläder som har lagrats i närhet till formen nedfläckade kläder bör också tas ut och luftas och torka ned hyllan, lådan eller garderoben där kläderna hölls med en mild blekmedel lösning kommer att döda alla sporer flytande i den miljön.

Nästa steg är att lämna kläder i solen för att torka ut, eftersom värme och solljus dödar många sorter av mögel. Häng kläder från en tvättlina så att det förblir väl ventilerad och solljuset faller jämnt över större delen av plagget. Mögel fläckar kommer sannolikt fortfarande, eftersom svampen missfärgas tyg.

Blötläggningsmedlet mögel fläckar i kallt vatten, och sedan tvätta heta eller varma med tvättmedel. Kontrollera plagget innan det i torktumlaren för att se till att mögel fläckar är borta och tvätta den igen om det behövs. Torkning plagget i solen för att döda eventuella kvar sporer rekommenderas. Om mögel fläckar kvarstår, blot området med en mild blekmedel lösning, om möjligt, och tvätta den igen. För färgade tyger, använd en citronsaft och salt lösning och skölj med kallt vatten omedelbart.

  • Torkning kläder i solljus kan hjälpa döda mögel.
  • En blekmedel lösning är ibland nödvändigt att avlägsna mögel fläckar från vissa tyger.
  • Tvätta kläder i varmt vatten med diskmedel bör hjälpa ta bort mögel från kläder.
  • Solljus och värme kan döda många mögel sorter.
  • Se till fläcken är helt borta innan kläderna i torktumlaren.