Vad är skillnaden mellan den Canine influensavirus och parainfluensavirus?

May 5

Den hund influensa virus är inte samma som den hundparainfluensavirus. Båda är luftvägssjukdomar som involverar torr eller improduktiv, hosta och snuva. Båda sjukdomarna kan misstas för trakeobronkit eller kennelhosta. Dock är influensavirus ett mycket nyare sjukdom än parainfluensavirus.

Man tror att den hund influensa viruset först upptäcktes i vinthundar på en Florida racingbana under 2004. Sjukdomen började sprida sig till andra greyhound racing spår i hela USA. Det liknar den hästinfluensavirus och kan även vara en mutation av den.

Detta virus kan antingen vara lätt eller svår. I mildare form, kommer hunden att ha en improduktiv hosta, eller ett fuktigare hosta som kan pågå upp till en månad. Hunden kan också ha flytningar från näsan. En hög feber och andningsproblem såsom lunginflammation sannolikt i den allvarligaste formen. Medan de flesta hundar får mildare version av sjukdomen, kan viruset vara dödlig om lunginflammation utvecklas.

Liksom hund influensavirus kan hundparainfluensavirus också leda till dödsfall eller allvarliga komplikationer om lunginflammation uppstår. Hundar med lunginflammation kan behöva behandling med intravenös vätska och kan kräva sjukhusvård. En veterinär kan diagnostisera hund influensavirus med ett blodprov, men kan göra en lungröntgen för att diagnostisera hundparainfluensavirus.

Till skillnad från den hundparainfluensavirus, är hundens influensavirus så ny att ingen användbar vaccin ännu har utvecklats. Veterinären bör anmälas vid de första tecknen på hosta, snuva och letargi. Inkubationstiden är ca 2-5 dagar.

Den parainfluensavirus är allmänt förknippas med trakeobronkit eller kennelhosta, och ett vaccin är tillgänglig för att skydda mot båda villkoren. De flesta veterinärer rekommenderar att valpar vaccinerade cirka sex till nio veckors ålder, med booster skott var tredje eller fjärde vecka. Valpar har naturlig immunitet mot sjukdomar när man dricker sitt vaccinerade modersmjölk från födseln, men det avtar efter flera veckor och behöver kompletteras med vaccinationer för att förebygga sjukdom.

  • En veterinär bör undersöka en hund misstänks ha hund influensa eller para.
  • Valpar är benägna till parainfluensavirus.