Vad är en Butt Joint?

March 15

En stumfog är en typ av träbearbetning gemensamma. Det är den enklaste av alla fogar för att göra, men är också ganska svag. Förutom att användas i träbearbetning, kan stumfogar ses i andra typer av konstruktion där det är nödvändigt att sammanfoga två konstruktionselement, såsom vid svetsning. Människor lär ofta stumfog första när de börjar lära sig om lederna, eftersom det är lätt att lära sig och det kan vara en byggsten för mer komplexa snickeritekniker.

I en stumfog, är två träbitar enkelt butted tillsammans. En bit skärs platt, med ändträ mötet sido korn av andra träbit. Stumfogar kan användas för att göra hörn, eller bifoga träbitar på en horisontell mittpunkt på en annan träbit. I den mest grundläggande stumfog, är fogen limmas för att hålla bitar av trä tillsammans, och fogen kan sättas under spänning genom de omgivande konstruktionselementen för att hålla den på plats.

Limma ensam är inte alltid tillräckligt för att förstärka en stumfog. En kaka eller plugg kan användas för att förstärka insidan av leden, för att se till att det förblir tätt. Spik och skruv kan också användas för fastsättning, även om de kommer att synas på ändstycket. Interna dolda metallfästelement av andra typer kan också användas. Om en stumfog är fortfarande svag, kan en liten trekantig bit känd som en kil fästas över sidan av leden för att stabilisera den och hålla den på plats.

Den stora nackdelen med en stumfog är att det är relativt svag. Fogen kan lätt separera under tryck, vilket kan vara ett problem om det används på en rörlig del, som ett gemensamt för en behållare konstruerad för att bära något tungt, eller i andra situationer där det gemensamma kan utsättas för stress. Fördelen är att det är ett gemensamt som kan snabbt och effektivt gjorde, vilket kan vara till nytta när viljan är att få ett projekt färdigt. Stumfogar kan också användas som en form av tillfällig snickerier medan ett projekt pågår, och bort senare.

Förstå stumfog också lägger grunden för att lära sig om andra typer av snickerier. Processen att skära bitarna ner och säkra leden bekantar personer med processen att använda verktyg, medan de uppenbara svaga punkter i det gemensamma kan bli ett incitament för att lära andra, starkare fogar som kan vara mer lämplig för applikationer där det gemensamma viljan betonas.