Vad är Chopsticks?

August 8

Ätpinnar äter redskap som används i stor utsträckning i Asien, särskilt Kina, Korea, Japan och Thailand. De tar formen av två pinnar som kan tillverkas från ben, metall, trä, jade, eller elfenben, beroende på ägaren och avsedd användning. Ätpinnar används av miljarder människor, och troligen sitt ursprung under Shang-dynastin i Kina, mellan 1766-1122 år före vår tideräkning. Med det här verktyget på rätt sätt kräver lite övning, och varje kultur som använder dem har sina egna traditioner och vidskepelse kring bestick. Dessa bör följas när i kulturen att undvika ett faux pas.

Det finns många olika typer av ätpinnar, beroende på den nation som de är gjorda av och vad de används till. Som en allmän regel, alla länder som använder dem gör äta ätpinnar i en mängd olika storlekar för olika händer, tillsammans med kommunala tjänstgör redskap och extra stora sådana för matlagning. De används för att äta kan vara ganska dekorativt, och är oftast personlig till ägaren, medan kommunala och matlagnings typer är mer vanligt. Blunt ätpinnar är utbredd i de flesta asiatiska länder, även om japanska sorter pekade på affärs ändar.

Det engelska namnet kommer från det pidgin ordet, "hacka", vilket betyder "snabb". Det kommer från det kinesiska ordet för "snabba ettor", Kuai-tzu. Pinnarna är vanligtvis hålls mellan tummen och pekfingret på höger hand, och en komplex serie av regler styr deras användning. Som en allmän regel bör eaters aldrig leka med sina ätpinnar, använda dem för att flytta tallrikar eller skålar, eller äta från kommunala rätter med personliga sådana. Dessutom anses det oartigt att slå en platta för uppmärksamheten med hjälp ätpinnar, och det är otur att korsa dem, en kinesisk symbol för döden.

Många av de tabun som rör chopstick användning också samman med dödsfall och begravningsritualer. Till exempel bör diners aldrig passera livsmedel direkt till varandra med hjälp av dem, eftersom det är så kremerade ben hanteras efter en buddhistisk begravning. I Japan, bör ätpinnar aldrig fastnat i en skål med mat uppåt mot himlen, eftersom detta liknar begravningen rökelse erbjudandet. Andra tabun, som inte använder kommunala kära att äta med, avser sunt förnuft infektionskontroll.

Varje nation har också restriktioner i samband med allmänna bordsskick. I Kina, till exempel, är det vanligt att plocka upp en ris skål och använda ätpinnar att skotta riset i munnen. I Korea, anses detta mycket dåliga seder, och kommer att passa alla. Som en allmän regel när man äter som gäst i en annan nation, följ ledningen fastställs av dina värdar, och ber om ursäkt omedelbart om du orsakar oavsiktlig brott.

  • Ätpinne kan göras av bambu, trä, plast eller rostfritt stål.
  • Ätpinnar används allmänt i hela Kina.
  • I Kina är det vanligt att plocka upp en ris skål och använda ätpinnar för att skotta ris till munnen.