Vad är ett litiumjon skruvmejsel?

February 7

En litiumjon skruvmejsel är helt enkelt en skruvdragare som drivs med ett uppladdningsbart litiumjonbatteri, ibland förkortat ett Li-ion batteri. El från kraftcellen omvandlas till vridmoment, den kraft som används för att rotera utbytbara bits med olika skruvmejselhuvuden. På ett minimum, skruvdragare kommer med slitsade och Phillips skruvmejsel bitar, men många andra bitar huvuden, såsom offentlig hex finns också.

Ursprungligen uppladdningsbara elverktyg används nickelkadmiumbatterier, men litiumjonkraftcell representerar ett tekniskt framsteg på de äldre batterierna. Li-ion batteri har nästan dubbelt så energitäthet på motsvarande nickel kadmium batteri, vilket innebär kraftcell i ett litiumjon skruvmejsel är lättare än en nickelkadmiumcell med samma mängd energi. Li-ion cell har också större effekttäthet, vilket innebär att det är bättre att ge skurar av makt än nickelkadmiumcell, vilket gör det lämpligt för stopp och start användning av sladdlösa borrmaskiner och skruvdragare. Slutligen är Li-ion cell mer miljövänliga, eftersom kadmium i begagnade nickelkadmiumbatterier klassificeras som farligt avfall.

Li-ion makt celler har några nackdelar jämfört med deras nickelkadmium motsvarigheter. En Li-ion cell kan laddas mindre än hälften så många gånger som ett gott skick nickelkadmiumbatteri, även om Li-ion cell är inte föremål för "minneseffekt" som kan minska batteriets livslängd om ett nickelkadmiumbatteri inte dräneras helt innan du laddar. Li-ion cell är också ca 40% dyrare att tillverka än motsvarande nickel kadmium batteri. Tillverkarna har bedömt dessa nackdelar mindre jämfört med den viktbesparingar och batteritid för Li-ion cell, dock, och litiumjon skruvmejseln har stadigt multiplicerat på hårdvara butikshyllorna.

Överlappning föreligger mellan sladdlösa skruvdragare och sladdlösa borrmaskiner, eftersom de utför liknande funktioner genom att omvandla batteri till rotation av en bit. Den litiumjon skruvmejsel har mindre makt än en skruvdragare, allt så lågt som 3.6 volt, baslinjen för Li-ion kraftceller. Verktyg mellan 7.2 volt och 9.6 volt är ofta specifikt kategoriserade som borr / drivrutiner och verktyg 10.8 volt eller mer är avsedda som borrar.

Andra skillnader mellan skruvdragare och sladdlösa skruvdragare är generella och benägna att undantag. Borrar har nästan alltid en pistolgrepp, medan sladdlösa skruvdragare kan ha en pistolgrepp, en inline grepp, eller i många fall twist mellan greppstil. Vissa sladdlösa förare har en chuck som rymmer olika storlek bitar som en skruvdragare, men ofta ett litiumjon skruvmejsel kommer istället att ha en ärmlös chuck som bara har en storlek lite standard. Batteridriven borrmaskiner har nästan alltid ett externt batteri som tar bort från verktyget för att ladda, men uppladdningsbara skruvdragare kan ha en intern eller extern ström cell. Sladdlösa skruvdragare är oftast billigare än skruvdragare och marknadsförs mot husägare istället för entreprenör eller byggmästare, men många undantag markera detta allmän som tillverkare har försökt att fånga en hel del specifika nischer inom marknaden för elverktyg.

  • Vissa skruvdragare drivs av litium-jon-batterier.