Vad är en chef Scan?

June 30

Termen huvudet scan kan antingen hänvisa till en kraniell datortomografi (CT) scan eller en magnetisk resonanstomografi (MRT) scan av huvudet. Både datortomografi och MRI scan är icke-invasiva metoder för att göra bilder av en patients huvud, inklusive hjärnan, skallen, och andra vävnader. Varje typ av huvud scan är smärtfri och ger läkaren viktig information för att diagnostisera en mängd olika förhållanden.

En skall datortomografi använder röntgenstrålar för att göra speciella tvärsnittsbilder från den övre delen av halsen till toppen av huvudet. För att utföra detta huvud scan, måste patienten ligga på ett bord som glider in i datortomografen. Medan patienten ligger inuti scannern, röntgenstrålen cirkulerar runt kroppen för att göra enskilda bilder, som kallas segment. Kontrast färgämne kan injiceras i en ven för att markera blodkärl eller leta efter en tumör. Cranial CT används för att diagnostisera och övervaka olika förhållanden, bland annat en hjärntumör, hjärninfektion, hydrocefalus, och blödningar i hjärnan.

Ett huvud MRI använder magneter och radiovågor istället för strålning, för att skapa bilder av insidan av huvudet. Ett magnetiskt fält som skapas av magnetkamera krafterna väteatomer i patientens kropp för att montera på ett särskilt sätt. När skannern skickar ut radiovågor, de studsar av väteatomerna och en dator registrerar deras svar, vilket skapar bilder, även känd som skivor.

För att utföra denna typ av huvud scan, kommer patienten också att behöva ligga på ett bord som glider in i en skanner. Små mottagare, så kallade spolar, arrangeras runt huvudet för att hjälpa överföringen av radiovågor. En IV kontrast färgämne kan också användas under en MRI för att göra bilderna tydligare. Ett huvud MRI kan användas för att diagnostisera och övervaka en rad olika tillstånd, inklusive hjärntumörer, hjärninfektioner, multipel skleros, samt onormal hjärnans utveckling.

Ett huvud scan vanligtvis utförs med hjälp av datortomografi när tiden är en faktor, som CT skannar bara ta några minuter att slutföra, medan MRT kan ta upp till en timme. CT scanners är också oftast tillgängliga i de flesta sjukhusens akutmottagningar. Exempel på fall då ett huvud datortomografi kan vara att föredra inkluderar när patienten har börjat symtom på en stroke, akut trauma i ansikte och huvud, eller blödning i hjärnan. En MRI huvudet scan, kan dock vara att föredra för att ge information om områden i hjärnan som är svåra att se på en datortomografi. Ett huvud skanning med magnetisk resonanstomografi kan också visa blodkärl, blodflödet och vätska som omger ryggmärgen och hjärnan.

  • CT scanners finns i de flesta rum sjukhus.
  • En datortomografi är en vanlig metod för att få bilder av ett huvud.
  • En MR huvudet scan är icke-invasiv.
  • Datortomografi är att föredra när en patient har symtom på ansiktet och huvudet trauma.
  • En kraniala datortomografi använder röntgen för att göra tvärsnittsbilder av halsen och huvudet områden.
  • En radiolog kan lokalisera störningar såsom cancer i hjärnvävnad med hjälp av en magnetkamera.