Vad är Pignolata?

July 22

Pignolata är en dessert gjord i södra Italien året, men speciellt kring helger som jul. Det finns många regionala varianter av bakverk, även om det generellt kan beskrivas som små bitar av stekt deg belagd i en söt sirap eller honung. Det kan beläggas i en glasyr som är smaksatt med citron, apelsin eller choklad. En traditionell stil har mer än en beläggning på de små degbitarna - halv citron och hälften choklad. Det sätt pignolata serveras innebär högläggning stekt degbitarna till en konform, som liknar en kotte, och låta glasyren att fungera som ett lim för att hålla formen.

Namnet pignolata avser pinjenötter, formen degbitarna sägs likna en gång kokta. Skålen, även känd som struffoli, är populär på Sicilien, Kalabrien och Neapel. Även om namnreferenser pinjenötter, de är inte alltid en ingrediens i recept för dessert. När pinjenötter används i pignolata, de är oftast strös på toppen, även om några recept kräver att de ska rostas, marken och blandas i mjölet till degen.

Grund deg görs av mjöl, socker, ägg och vatten. Vissa versioner involverar lägga vitt vin, konjak eller en citron-smaksatt likör till degen för smak. En annan variation av degen innefattar fetter såsom smör eller ister i mjölet så den kokta degen förblir mjuk och fuktig för en längre tidsperiod. Oavsett läggs, är ingredienserna arbetat ihop till en deg, får vila i en timme, och sedan rullade i långa, runda bitar och skär i en liten form som liknar en pinjenötter.

En del av att göra pignolata som är konsekvent i de flesta recept är metoden för matlagning degbitarna. De är friterad i omgångar under några minuter vardera. Detta skapar ett mjukt, lätt och fluffig bit bakverk. När kokta, är bitarna fick svalna och avlopp innan den belägges.

Ett av de sista stegen i att skapa pignolata är att göra sirapen att belägga konditori bitar. Detta kan vara enkel sirap, en citron-smaksatt sirap eller en chokladbeläggning. Vissa beläggningar är gjorda av honung eller råsocker. Citronsmaksatt likörer, lätta karameller och kryddor såsom kanel kan också användas. När sirapen framställes i en panna, är bakverk läggas till pannan för beläggning och sedan töms på en smord yta.

För det mesta, är den belagda pignolata bildad i en konisk form och tilläts torka med sirapen agerar som lim. Andra beredningar hör att göra en offentlig cirkulär kaka ur bakverk, eller separera dem i små lagom stora portioner. Vissa recept kräver hälften av de belagda bakverk som ska frostigt med socker eller doppas i choklad för att skapa en två-tonad effekt på den färdiga pignolata.

  • Vissa recept för pignolata inkluderar konjak.