Vad är en kolesterol Emboli?

December 11

En kolesterol emboli är ett medicinskt tillstånd som uppstår när en bit av kolesterol bryts bort från slemhinnan i en artär och färdas genom blodomloppet, i slutändan hindrar blodflödet. Eftersom bit av kolesterol kan potentiellt hamna någonstans i kroppen, symptom och komplikationer i samband med en kolesterol emboli är otroligt varierande, och tillståndet kan ibland vara svårt att diagnostisera.

Den vanligaste orsaken till en kolesterol emboli är en medicinsk åtgärd som innebär kärlen eller artärer blod, eftersom sådana förfaranden kan lossa plack av kolesterol, potentiellt skapa en situation där en bit kunde bryta. Emboli är också förknippade med vissa läkemedel, och de är vanligare hos äldre, särskilt bland kaukasier. Även om det är sällsynt att en kolesterol emboli uppstå spontant, kommer detta inträffa ibland, och det kan ibland hindra diagnosen.

Kolesterol proppar orsakar ofta njursvikt, så när en patient uppvisar njursvikt och han eller hon är i riskzonen för en kolesterol emboli, kan läkaren överväga en emboli som en möjlig orsak. Det kan också orsaka ödem, en ansamling av vätska i extremiteterna, och en mängd olika hudåkommor som manifesterar i form av fläckiga eller öm hud som blodflödet till huden hindras. Kolesterol proppar har också varit känt för att orsaka kallbrand och en mängd problem med nervsystemet och organ.

Behandling för en kolesterol emboli, när man har fått diagnosen, fokuserar oftast på att lindra symtomen. I fallet med njursvikt, kan dialys användas för att hjälpa de misslyckas njurar. Medan klump av kolesterol i sig inte kan tas bort, kan resultaten av koagulering behandlas, och den mänskliga kroppen är anmärkningsvärt mångsidig, när det ges en chans; i slutändan kan omdirigera sin blodtillförsel för att ta itu blockeringen.

Personer med högt kolesterol är naturligtvis en högre risk för detta tillstånd, liksom människor som genomgår vissa medicinska procedurer. Som en allmän regel, kommer en läkare att diskutera den potentiella risken för en kolesterol emboli med patienter innan man rekommenderar ett förfarande eller medicinering som kan öka denna risk, och människor som är i riskzonen uppmuntras att övervaka sin hälsa för tidiga tecken på ett problem.

  • Dialys krävs om en kolesterol embolism leder till njursvikt.