Webbläsare Stöd för HTML5

August 16

Om du skriver HTML5-kod, måste du visa dina webbsidor i en webbläsare som tolkar HTML5 korrekt. Problemet är att HTML5 är inte bara en specifikation men ett antal olika standarder, och olika webbläsare erbjuder olika versioner av stöd.

De flesta webbläsare är baserade på en mindre uppsättning verktyg som kallas rendering motorer. Det är den renderingsmotor som verkligen stöder funktioner eller inte. De primära motorer, de webbläsare som använder dem, och hur väl de stödjer HTML5 är

  • Gecko (Firefox): The Gecko-motorn är den viktigaste motorn för Firefox, Mozilla, samt ett antal relaterade webbläsare. Den har stöd för många (men inte alla) HTML5 funktioner. Även Firefox är en välkänd och respekterad webbläsaren i webbutveckling samhället, det gör det inte (ännu) har extremt bra stöd för HTML5.
  • Trident (Internet Explorer): De olika formerna av Internet Explorer (IE) alla använder Trident motorn. Hittills har denna motor den svagaste stöd HTML5 funktioner bland alla större webbläsare. IE9 lovar att ha mycket mer komplett stöd för HTML5, men även denna version beräknas saknas några viktiga funktioner, inklusive avancerad form inslag stöd och geolokalisering.
  • WebKit: WebKit-motorn skapades ursprungligen av Apple baserad på kod från öppen källkod KHTML-projektet. Apple släppte sedan koden som öppen källkod, där det blev grunden till ett antal webbläsare. Webbläsaren Safari på Mac-datorer, iPhones och iPads alla använder WebKit-motorn. WebKit är också grunden för Google Chrome och webbläsaren på Android-mobil plattform.

    WebKit har blivit standard renderingsmotor för mobila plattformar. Om du vill se hur dina sidor kommer att se ut på mobila plattformar, kolla med en WebKit-baserad webbläsare som Chrome eller Safari. WebKit har det bredaste stödet för HTML5 element, även om det fortfarande inte stöder allt.
  • Presto: Presto är motorn bakom Opera familjen av webbläsare. Opera har länge ansetts vara en tekniskt överlägsen webbläsare, men det avseendet har inte översatts till marknadsandelar.

Webbläsar specifikationerna förändras - det är den typ av odjuret. Testa alltid din sida i så många webbläsare som möjligt, så att du inte kommer att bli förvånad. Du kan också kolla Wikipedias Jämförelse av layouterna (HTML5), som tenderar att ha den senaste informationen om vilka funktioner av HTML stöds av vilken webbläsare.