Vem var Mary Read?

August 7

Mary Read var en kvinnlig pirat på den spanska Huvud under det 18th århundradet. Hennes korta liv drevs av hennes uppenbara kärlek till strid och självständighet, och hennes vana att dölja sig själv som en man. Marya € s berömmelse kommer främst från hennes samarbete med två andra kända pirater, Anne Bonny och Calico Jack Rackham.

Mary Read tros ha varit född omkring 1690 i England, till en extremt fattig familj. Efter döden av Marya € s äldre bror, är hennes mamma sägs ha förklädd unga Mary som en pojke, som ett sätt att ta emot fortsatt finansiellt stöd från hennes excentriska, men rika, mormor. Några berättelser tyder på att Maria och hennes mamma överlevde på denna inkomst, medan andra tror att mormor hyrde Maria som en lakej att tjäna extra pengar.

Experter spekulerar i att den jämförande valfrihet tillgänglig för män var attraktiv för Mary Read, som hon fortsatte att förklä sig av yrkesmässiga skäl under större delen av sitt liv. Hon blev en soldat, som betjänar både i flottan och på land, samtidigt som låtsas vara en man. Så småningom blev hennes förklädnad upptäcktes av en av hennes landsmän, som Mary småningom gifta. De flesta konton tror att de två lämnade armén och öppnade ett värdshus tillsammans, vilket de sprang framgångsrikt tills husbandâ € s plötsliga död.

Väl brukade svåra omständigheter, Mary Read återupptog sin tidigare skepnad och gick till jobbet som en sjöman. Hur hon blev en pirat är osäkert, och berättelser varierar. Några föreslår hon anslöt frivilligt på jakt efter äventyr och vinst, medan andra konton säger hennes skepp tillfångatogs och hon erbjöds valet att gå med i besättningen eller döende. Hursomhelst, fortfarande går som en man, kom Maria att arbeta på Calico Jack Rackhamâ € s piratskepp under slutet 1710-talet, inom kort träffa henne mest värdefulla följeslagare.

Som med de flesta aspekter av sitt liv, är Mary Readâ € s möte med Anne Bonny en enda spekulativa. Många konton tyder på att promiskuös Anne förälskade med stilig ung sjöman, bara för att upptäcka att han var Maria i förklädnad. Andra berättelser säger att Anne igen henne som en kvinna och blev vän med henne. Med Annea € s acceptans ombord trots hennes kön, fick Maria äntligen får komma ut ur nederlag och driva det liv hon älskade som kvinna.

Mellan Anne Bonny, Mary Read, och Jack Rackham, kom besättningen att betydande vinster under en kort tid. Men deras framgångsrika verksamhet uppmärksammades av en fruktad pirat jägare vid namn Jonathan Barnet, som attackerade fartyget 1720. Medan Jack och besättningen låg berusad i shipâ € s håll, Mary och Anne försökte kämpa en hel invasionsstyrka . Trots deras modiga striderna, var skeppet togs.

Maria var vid denna tidpunkt gravid, och använde detta i sin studie att stanna exekvering förrän efter att hon födde. Hon dog i fängelse i början av 1721, förmodligen på grund av sjukdom, men möjligen som en följd av komplikationer i förlossningen. Anne Bonny, som också stannade exekvering genom graviditeten, inte hängdes, men försvann från posterna helt. Man tror att hon var friköpt, och många teorier finns om hennes liv efter fängelset.

Mary Read var en karriärsoldat, klart föredrar farorna med strid och piratkopiering jämförelse säkerheten för en womanâ € s liv. När hon tillbringade mycket av hennes liv klädd som en man, har forskare ofta spekulerats i att hon hade homosexuella preferenser. Men hennes tidiga äktenskap och avgång från armén och senare frågor som en pirat tyder på att hennes förklädnader var ett sätt att hennes karriär och lite mer.