Vad är förhållandet mellan cirros och ascites?

November 10

Förhållandet mellan cirros och ascites är ganska vanligt och väl etablerad: Skrumplever är den vanligaste orsaken till ascites. Ackumuleringen av ascites eller vätskan i bukhålan, kan orsaka ytterligare komplikationer när det växer och ökar intra-abdominalt tryck. Vissa patienter kan inte vara medvetna om att de lider av cirros och ascites tills en måttlig till stor mängd ascites har redan samlats i buken.

Skrumplever är en leversjukdom eller ett tillstånd som oftast orsakas av kronisk hepatit eller alkoholanvändning. Skrumplever kan också orsakas av flera andra sjukdomar. Kronisk skada på levern leder ärrvävnad och eventuell oförmåga levern att läka sig själv och bygga friska celler.

Ascites kan samla så leverfunktionen försämras och trycket i venerna som passerar genom levern ökar. Resultatet är att vätske sipprar eller läckage från ytan av levern i bukhålan, där den samlar. Ödem, ansamling av vätska i fötter eller ben, kan också åtfölja cirros och ascites.

Ascites är en medicinsk term som syftar på vätska i bukhålan. Denna ansamling av buken fluidum kan orsakas av flera sjukdomar, inklusive cirros. Andra sjukdomar som kan orsaka ascites inkluderar äggstocks och tjocktarmscancer, hjärtsvikt, njursvikt, och vissa infektioner.

Små mängder av ascites brukar inte märkt av patienten. Större volymer av ascites orsakar ofta att patienten känner sig uppsvälld eller full i buken. Förekomsten av ascites brukar bekräftas genom diagnostiska röntgenundersökningar såsom ultraljud eller datortomografi (CT) scan. Laboratorieanalys av ascites kan användas för att fastställa orsaken till ascites.

Ascites kan orsaka flera ytterligare komplikationer för patienter. Ökat tryck intraabdominellt från ascitisk ackumulering kan resultera i buksmärtor eller obehag, minskad aptit, och infektion. Stor-volym ascites ackumulering kan även leda till en lever hydrotorax i vilket askites inträder i bröstet och ackumuleras mellan bröstet och lungan i lungutrymmet. Det resulte tillstånd, som kallas en pleurautgjutning, kan resultera i att patienten upplever andningssvårigheter eller andnöd.

Korttidsbehandling av lever ascites i fråga om stora volymer ascites kan innebära paracentes. Paracentes är ett förfarande som innebär att sätta in en nål i buken för att dra bort den ackumulerade buken vätskan. Paracentes kan ge omedelbar lindring från några av obehag och komplikationer i samband med denna buken vätskeansamling. Långtidsbehandling av skrumplever och ascites kan inkludera en särskild diet, användning av vätskedrivande mediciner för att minska ascites och ödem och, i vissa fall, levertransplantation.

  • En ansamling av vätska i buken, som kallas ascites, orsakas ofta av levercirros.
  • Överflödig vätska byggs upp i buken när en person har ascites.
  • Ascites är ansamlingar av vätska i bukhålan, vilket ofta leder till betydande svullnad, obehag och matsmältningsstörningar.