Vad är några orsaker till håravfall?

November 17

Håravfall, även kallad alopeci, kan orsakas av ett antal faktorer. De vanligaste är manligt mönster eller kvinnliga-mönster skallighet, stress, vissa mediciner, vissa gifter, hormonbrist eller överskott, eller autoimmuna tillstånd.

Manliga och kvinnliga-mönster skallighet normalt ärvda villkor. Dessa tenderar att orsaka håravfall hos män på toppen av huvudet. Sidorna och baksidan av håret kan vara kvar i många fall. Hos kvinnor, tenderar kvinnlig-mönster skallighet att uppträda på toppen av huvudet, med en gradvis förtunning av håret.

Många behandlingar kan bidra till att minska dessa villkor, eller någon tur att hårtransplantation. Många accepterar helt enkelt skallighet, vilket är särskilt vanligt hos män. Hos kvinnor är sådan håravfall mindre socialt acceptabelt.

Emotionell stress kan orsaka människor att tappa håret, och stress på håret själv kan också ge upphov till successiv håravfall. Kvinnor och män som flätar sitt hår i trånga flätor, eller använda hästsvansar riskerar att förlora sitt hår än de som lämnar sitt hår lös. Rastaflätor som drar på håret ständigt ofta resultera i viss håravfall.

Ett varierat antal läkemedel är associerade med håravfall. Dessa inkluderar många vanliga läkemedel, såsom antidepressiva, mediciner för att behandla artrit, ACE-hämmare, antikoagulantia, betablockerare, och mediciner för att kontrollera kolesterol, p-piller, och steroider. Dessa mediciner påverkar inte alla på samma sätt ändå. I de flesta fall är dock kemoterapi kommer alltid att resultera i tillfällig skallighet eller hår gallring. Vanligtvis håret växer ut igen efter kemoterapi slutar.

Hormonbrist eller brist på lämplig kost kan också orsaka håravfall. Kvinnor märker ofta lite hår gallring när de kommer in klimakteriet. Dessutom kvinnor som har nyligen gravid meddelande viss förlust efter graviditet. Detta är på grund av fallande nivåer av hormonet HCG. Kvinnor som går in klimakteriet har sjunkande nivåer av östrogen, vilket kan leda till en viss gallring av håret.

Ibland ytterligare nivåer av hormoner, såsom sköldkörtelhormoner, eller östrogen och progesteron från p-piller orsakar håravfall. Undernäring är också förknippat med vissa alopeci. Ibland kan detta villkor tyda förgiftning, eftersom höga halter av kvicksilver och bly kan orsaka en persons hår att falla ut.

I ett relativt vanligt tillstånd, alopecia areata, är håret förlorad i fläckar. Detta tros vara autoimmun baserad, och drabbar cirka en procent av befolkningen. Hårsäckarna behandlas av kroppen som främmande material och faktiskt attacke. Detta tillstånd bevisar gående i omkring 80% av de människor som har det. De övriga 20% kan ha anfall av håravfall och hår återväxt.

Andra autoimmuna sjukdomar är också förknippade med håravfall, särskilt lupus. Det är oklart huruvida lupus sig orsakar förändringen i håret, eller behandling för lupus, som i allmänhet är steroider, resulterar i förlorat hår. Villkor som Hashimotoâ € s tyreoidit är också förknippade med förlust av hår, men återigen är det oklart huruvida villkoret i sig, eller behandling med thyroidmedicationen.

  • En man med en kal fläck.
  • P-piller som innehåller höga doser av androgen kan orsaka håravfall hos kvinnor.
  • Cancerbehandlingar har varit kända för att orsaka håravfall.
  • Vissa steroider kan kopplas till håravfall.
  • Håravfall hos kvinnor orsakas ofta hormonella förändringar eller dålig kost.
  • Cytostatika kan orsaka tillfälligt håravfall.
  • Ett antal läkemedel är associerade med håravfall.