Bygga Research Tools med Google Cheat Sheet

December 29

När du skriver söktermer (även kallade frågor eller nyckelord) i Googles sökruta, spara tid genom att utforma enkla, specifika sökfrågor. Kom ihåg dessa grundläggande sökregler när du använder Google i sin enklaste form:

 • Skiljetecken räknas inte. I själva verket är det avskalade ut frågan automatiskt.
 • Nyckelord är inte skiftlägeskänsliga. Versaler och gemener anses vara lika, så Antarktis är samma som Antarktis.
 • Du är begränsad till tio ord. Allt efter de första tio orden är stympad och ignoreras.
 • Undvik felstavningar: Om du stavar ett sökord i din sökning, kommer du inte att få de resultat du förväntar dig. Om Google tycker att du har stavat ett sökord, det ger dig fälla genom att söka efter det felstavade ordet och föreslår en stavningskorrigering när den presenterar resultat.
 • Var specifik: Ju mer riktade dina sökord, desto mer sannolikt är det att du får användbara sökresultat. En sökning på sanitet Alameda County CA är mer sannolikt att ge resultat som har att göra med sanitetsfrågor inom Alameda County än en sökning efter sopor norra Kalifornien.
 • En sak är inte många saker: Singular och pluralformer är olika sökord till Google. Om en sökning med en singularis (ant) inte ger de resultat du letar efter, överväga att använda pluralformen (myror) istället. Till exempel inte frågan myran Antarktis inte berätta något om huruvida det finns myror i Antarktis, men myror Antarktis returnerar många sidor som ger denna information.
 • Google ignorerar de vanligaste, korta ord: Bry dig inte om att ställa frågor i dina sökfrågor; Google kastar ut alla stoppord ändå. S topp ord innefattar de flesta artiklar (t.ex., och, och, eller), prepositioner (efter i, och så vidare), pronomen (I), hur, IT och former av verb som (är, var, kommer att vara, och så vidare). Vissa enstaka bokstäver elimineras också.

  Dessa ord är uteslutna för att hålla sökningar snabbt och att hålla fokus på de viktigaste sökord i sökningen. Så om du vill söka efter filmen Familjen Macahan, se till att skriva in din fråga fras insvept i citat ("h ow w est w som w på") så att stoppord inte ignoreras (även om du kommer ändå få några relevanta resultat utan citattecken, medan hur, det, och var ignoreras som stoppord).

  När stoppord är undantagna från en sökning, Google noterar det faktum på resultatsidan, strax under sökrutan.

 • Använd sökord som är distinkt och viktigt. Om du behöver söka hjälp av en stopp ord, kan du linda fras som innehåller stoppord inom citationstecken eller linda stopp själva ordet inom citationstecken.

Refining Google-sökningar med inkludering och exkludering Operatörer

Med enkla Google operatörer (symboler), såsom integration och utanförskap, kan förbättra webb sökresultaten utan större ansträngning. Operatörerna används med Google söktermer och har en speciell betydelse för Google. De ingår inte i ämnet för en sökning, utan snarare ändra hur Google fungerar när den utför en sökning.

Operatören integration

Det jag nclusion operatör, betecknas med ett plustecken (+), tvingar Google att inkludera den angivna ordet på varje sida som returneras som ett resultat. Operatören integration, +, måste komma omedelbart innan termen som ska ingå, utan mellanslag.

Operatören inkludering är mest användbar för återinförde stopp ord som Google lämnar ut som standard. Ibland måste du verkligen inkludera stoppord för att få bästa resultat. Aldrig rädd; den + är här. Till exempel, om du söker efter

Star Wars I

resultaten utelämnar jag från sökresultaten. (I själva verket visar Google även ett meddelande så att du vet att jag är ett mycket vanligt ord och därför utelämnats från sökningen.) Om du verkligen letar efter resultat med anknytning till den första episoden av Star Wars rymdopera, är det händig och dandy för att kunna komma in

Star Wars + I

och få sökresultat relaterade till Episod I: Det mörka hotet.

Undantaget operatör

Undantaget operatören kräver Google att återvända resultat som inte innehåller en viss termin. Denna aktör representeras av ett minustecken (-) före ordet som ska undantas (utan mellanslag är tillåtna mellan operatören och uteslutna sikt).

Uteslutning är en av de mest användbara operatörerna en forskare kan använda eftersom det tillåter dig att klargöra samband med termer. Många ord används inom en rad områden. Till exempel kan ett virus infekterar en dator eller en person. En sökning på

virus -Datorer

bör, i teorin, visa endast biologiska virus. Om du försöker denna sökning, kommer du se att det i själva verket innehåller biologiska virus, filosofiska pseudoreligiösa virus, och mer, samt några datorvirus länkar. Däremot en sökning bara för virus Retur Länkar främst om datorvirus. Så uteslutning operatören fungerar inte alltid perfekt, men det gör bättre resultat.

Här är ett annat exempel. Ta söktermen farten. Fly kan hänvisa till en insekt, fiske, en typ av kille, eller ett flygbolag. Anta att din forskningsintresse är i farten genomet. Du kan undertrycka många ovidkommande resultat med hjälp av uteslutning operatören i en sökning som denna:

flyga -guy -airplane-Airline -Fiske

Naturligtvis kan du kombinera flera termer tillsammans med uteslutnings operatörer. Denna teknik kommer sannolikt att ge dig bättre resultat än att bara använda uteslutningsoperatörer (operatörs integration antyds när du installerat ny term på din fråga).

Till exempel, om du vill hitta biologiska men inte datavirus, med hjälp av ett sökord som innehåller virus och biologisk och utesluter dator, som den här,

virus biologisk -Datorer

är en bra idé. Om du letar efter flugan genomet, kommer du få ganska bra resultat om man räknar både fluga och genomet i sökningen. (Det finns egentligen inte mycket mening med undantag kille, flygplan, flygbolag, och fiske som visas i föregående avsnitt, eftersom dessa termer inte kommer upp i sökresultaten när du lägger termen genomet till mixen.) Men du kanske vill söka för flyga genom som hör till andra än bananflugans flugor. I så fall kan du inkludera genomet och omfattar frukt, med mycket goda resultat:

flyga genomet -fruit

Hur Validera Resultat från en Googles webbsökning

När du validera forskningsresultat från en Google webbsökning, är ditt mål att avgöra trovärdigheten i den information som du har upptäckt. Utvärdera trovärdigheten en webbsida, precis som alla komplexa skicklighet, är en del konst och en del vetenskap. Det viktigaste du kan göra när man bedömer trovärdigheten i informationen är att börja med en skeptisk sinnesstämning.

Frågar följande frågor kommer att hjälpa dig att avgöra om information som du har hittat är verkligen trovärdig:

 • Är den information som publiceras av en ansedd källa?
 • Har utgivaren av sidan har ett egenintresse (speciellt en hemlig egenintresse) i ämnet informationen? Till exempel kan statistiken föroreningar från en hemsida som heter People för avskaffandet av bilar vara sned, precis som resultaten förorenings presenteras av MGGA (Tillverkare av gas Guzzlers Association) kan också vara partisk.

  Bara för att en informationskälla verkar ha en bias innebär inte att informationen är värdelös. Du behöver bara vara medvetna om partiskhet som du sammanställa sökresultat så att du inte accepterar åsikter som om de är fakta.
 • Är webbsidan (och dess överordnade webbplatsen) inbördes konsekvent och sätta ihop försiktigt? Webbplatser som är slarviga och innehåller trasiga länkar och felstavningar är förmodligen inte bra forskningskällor. Dito om källan motsäger sig själv eller använder felaktig logik.
 • Har sidan innehåller högröstade popup-annonser eller pornografiskt material? Detta är inte ett gott tecken.
 • Är påstods "fakta" på en sida - särskilt om de är till synes osann - givet attribution (via en hyperlänk, eller kanske genom att hänvisa till en bok)?
 • Om sidan innehåller information om när den uppdaterades, det är färsk eller gammal?

Bara för att något visas i skrift eller på en webbsida, betyder inte att det är sant. Använd frågorna i den här artikeln som en startplats mot utvärdera informationen på en webbsida. Utvärderar alltid trovärdighet noga innan du ger någon vikt till informationen på en webbsida.