Vad är fysisk rehabilitering?

June 19

Fysisk rehabilitering är ett terapeutiskt program för att hjälpa patienter som har upplevt stora förändringar i livet på grund av att genomgå en sjukdom, skada eller kirurgiskt ingrepp. Kort sagt, det är en steg-för-steg-process mot tillfrisknande. Även om det primära målet för programmet är att återställa självständighet, tar den också fysiska begränsningar och anpassningar förväntas påverka individens liv i framtiden. Det finns många olika typer av fysiska rehabiliteringsprogram som finns, men de breda områden faller i allmänhet under ortopedisk, hjärt, neurologiska, barn och geriatriska. En ytterligare kategori är integumentary rehabilitering, som avser förhållanden som påverkar huden, såsom brännskador.

Det kan vara frestande att betrakta fysisk rehabilitering terapi som ett modernt koncept, men dess praxis faktiskt går tillbaka tusentals år. I själva verket, Hippokrates, även känd som "läkekonstens fader", förespråkade den här typen av behandling med innovativa behandlingar av hans tid, inklusive hydroterapi och massage. Men global acceptans och formaliserad utbildning inom detta område inte förrän slutet av 19 och början av 20-talen. Slutligen, genom de tidiga 1920-talet, forskning om de potentiella fördelarna med sjukgymnastik tog fart och flera viktiga fysiska rehabiliteringsorganisationer vuxit upp. Detta kan bero delvis på rapporter om den framgångsrika rehabilitering i amerikanska barn som hade drabbats av polio.

Medan fysisk rehabilitering typiskt rekommenderas för dem som har drabbats av en skada som ledde till amputation eller andra förhållanden som kan försämra rörligheten, kan den också gynna dem som har uthärdat en livsförändrande händelse som innebär minimala fysiska utmaningar. Till exempel kan cancerpatienter som har genomgått kemoterapi eller kirurgi bara uppleva en mindre förlust av fysisk funktion, men ändå få svårigheter att anpassa sig till livet efter behandling. Likaså bränna offren inte nödvändigtvis förlora en lem, men inför särskilda fysiska utmaningar helt enkelt beror på att antalet behandlingar och operationer som ännu kan väntan.

Den fysiska rehabiliteringen processen innebär ett team av vårdgivare som i allmänhet börjar med patientens primära läkare. Därifrån är individens behov och problem som rör fysiskt obehag eller förflyttning utvärderas och åtgärdas därefter. Detta kan omfatta smärta förvaltningsstrategier och utveckling av en egenvård program för övningar som patienten kan utföra hemma. Utöver de tjänster av en sjukgymnast, kan en arbetsterapeut också blivit en del av ett skräddarsytt rehabiliteringsprogram.

Fysisk rehabilitering sker oftast rum i öppen vård i en klinisk anläggning, till exempel ett sjukhus eller sjukgymnastik behandlingshem. Men många sjukgymnaster inte förknippas med någon anläggning, väljer att arbeta självständigt från ett kontor på ens deras hem i stället. I vissa fall kan det vara nödvändigt för den fysiska terapeuten att tillhandahålla behandling i patientens hem. Dessutom är vissa patienter börjar fysisk rehabilitering omedelbart efter operationen före utskrivning från sjukhuset, vilket vanligtvis är fallet efter att ha mottagit en artificiell lem eller gemensamma.

  • Människor blir justerad till liv med en benprotes kan genomgå fysisk rehabilitering.
  • En fysisk rehabilitering session.
  • Veteraner kan dra nytta av fysisk rehabilitering efter en stridsskada.
  • Fysisk rehabilitering kan hjälpa en patient återhämta grundläggande färdigheter efter en skada eller sjukdom.