Vad är Testiklar?

November 1

Testiklarna eller testiklar, är de primära manliga sexuella och reproduktiva körtlar. De två ovala eller rundade körtlar är belägna i pungen, en saclike struktur under buken. Testiklarna är ansvarig för att generera spermatozoer eller omogen sperma. När en enda mogen spermie förenas med den mogna ägg av en kvinnlig under samlag, gödsling och utveckling av ett foster resultat. Således spermier är grundläggande för människans fortplantning.

Testiklarna är mer korrekt klassificerade som könskörtlar, reproduktiva körtlar som producerar ett gamet. En gamet är en reproduktiv cell som innehåller en kromosom som bär genetisk information i form av deoxiribonukleinsyra (DNA). När en spermie penetrerar ett ägg, som produceras i de kvinnliga könskörtlar äggstockarna, gödslings räknat. Det befruktade ägget kommer att avgöra generna och drag av avkomman. Könet på avkomman beror på vilken typ av kromosom som bärs av spermie. Spermier är den minsta finns i människokroppar, och ägget är den största.

Testiklarna är omgivna av en struktur som kallas bitestikeln, som samlar in och lagrar spermier produceras i testiklarna. Spermier tar ungefär två månader att mogna. Från bitestiklarna, kommer spermier resa via en rad anatomiska rör till urinröret där, efter utlösning, börjar de sin resa till ägget. Eftersom spermier resa genom denna serie av kanaler, gå de med andra komponenter i sperma - slem, proteiner och enzymer - för att ge näring och skydda spermierna efter att de är inne i kvinnliga slidan.

Medan testiklarna är - med tanke på spermiernas produktion - reproduktiva körtlar, de är också en viktig del av det endokrina systemet. Det endokrina systemet producerar kroppens hormoner, kemiska budbärare som är avgörande för en korrekt funktion av kroppens otaliga processer. Testiklarna är ansvariga för hormonet som oftast förknippas med män: testosteron.

Testiklarna producerar testosteron i ett manligt foster medan den fortfarande är i livmodern, och detta hormon är ansvarig för bildandet av en mans primära sexuella egenskaper. Testosteron produktion saktar sedan från ett par månader efter födseln tills en pojke når puberteten. Vid puberteten, testosteron ökar, och sekundära sexuella egenskaper börja visas, inklusive djupare röst, ansiktsbehandling och könshår, samt skapandet av livskraftiga spermier. Testosteron är också en primär anledning till att män tenderar att ha större ramar och mer muskelmassa än kvinnor. Det är fortfarande viktigt i hela en vuxen man liv för muskelunderhåll och allmänna hälsa.

  • Könsceller är de celler som används i sexuell reproduktion.
  • Testiklarna spelar en viktig roll i produktionen av spermier och testosteron.
  • Testiklarna är en viktig del i det endokrina systemet.
  • Testiklarna är två ovala körtlar belägna i den manliga pungen.
  • Testiklar är de primära manliga sexuella och reproduktiva körtlar.
  • En spermie.