Vad är några orsaker till tidigt håravfall?

June 16

Tidigt håravfall eller skallighet har många orsaker, men det vanligaste är androgen alopeci, även kallad manlig eller kvinnlig mönster skallighet. I detta tillstånd, närvaron av extra hormoner, testosteron och DHT, påverka växtcykel på hår, som orsakar mer än den vanliga spridande av hår och död av hårsäckar. Vårdpersonal uppskattar att minst 90% av fallen av tidiga håravfall beror på denna sak.

Håravfall hos kvinnor, särskilt när de når deras sena 30s eller 40s och börja producera mindre östrogen, kan knytas till detta hormon nedgång. Kvinnor som varit gravida har upplevt särskilt tjocka och glänsande hår under graviditeten på grund av extra östrogen. När nivåerna börjar avta och saktar hårväxt, och några folliklar kan dö. Östrogenbehandling kan bromsa denna håravfall, men det finns några nackdelar med att använda den. Det är kopplat till en mycket högre risk för vissa cancerformer, och hormonbehandling används med mycket mindre frekvens än det en gång var.

Forskarna pekar också på många mediciner som kan leda till tidigt håravfall. Till exempel kan sköldkörtelhormon orsaka hår att falla ut, även om en brist på sköldkörtelhormon också kan skapa håravfall. Visst mediciner, som de som används för kemoterapi, orsaka tillfälligt håravfall också, även om det oftast regrows efter behandlingen avbryts. Vissa mediciner för affektiva störningar och beslag, såsom karbamazepin, används ofta av personer med bipolär sjukdom, kan få håret att falla ut också, som kan ett antal antidepressiva. Mediciner som lista håravfall som biverkning inte nödvändigtvis betyda att det är garanterat, eller kommer att bli betydande, bara att det finns en potential för det.

Undernäring kan påverka hårväxten och resultera i för tidigt håravfall. När en person är allvarligt undernärda eller har ett tillstånd som colon irritabile, kroppen antingen doesnâ € t har tillgång till eller canâ € t absorbera nödvändiga vitaminer och mineraler. Håravfall kan vara ett resultat, även i mycket små barn. Återigen, doesnâ detta håravfall € t nödvändigtvis leda till döden av hårsäckar, och om tillräcklig näring uppnås, kan håravfall vara tillfällig.

Ett annat villkor som kan resultera i fläckvis skallighet är trikotillomani, ett besvär som markeras med en tvångsmässig lust att dra ut håret. Trichotillomani anses liknar tvångssyndrom och kan svara på behandling med vissa antidepressiva och med kognitiv beteendeterapi. Även om det fortsätter, överdriven hår drar kan skada hårsäckarna till den punkt där de inte längre fungerar. Det är bäst att behandla detta tillstånd tidigt när det är möjligt att undvika sådana skador.

  • Cytostatika orsakar ofta en tillfällig och fullständig håravfall.
  • Tidigt håravfall är en potentiell biverkan av vissa antidepressiva medel.
  • Manligt håravfall är en vanlig orsak till för tidig håravfall.
  • Kronisk undernäring kan resultera i en för tidig förlust av hår.
  • Irritable bowel syndrome kan leda till för tidig håravfall.
  • Vissa kvinnor upplever håravfall som östrogen nivåer nedgång.