Vad är Paranormal fiktion?

September 28

Para fiction, även kallad naturliga fiction eller spekulativ fiction, är en specifik typ av fantasy fiction. Paranormala berättelser omfattar delar av det paranormala, såsom spöken, vampyrer, varulvar, Shapeshifters och någon form av magiska eller jordiska varelser. Denna typ av fiktion går ofta längre än fakta och logiska förklaringar att spekulera om de saker som inte kan ses eller bevisas, såsom extrasensory perception (ESP) och främmande liv. Det finns flera olika kategorier av paranormala fiktion, såsom unga vuxna (YA) fantasi, urban fantasy, övernaturlig skräck och paranormala romantik.

Denna speciella typ av fiktion kan faktiskt spänna över flera genrer, som är olika klassificeringar av berättelser. Till exempel kan vissa böcker i mysteriet genren har paranormala inslag, såsom en psykisk detektiv eller en skurk som använder magi eller särskilda befogenheter att göra sin onda verk. Likaså innehåller naturliga roman ofta element av gåta eller skräck tillsammans med de klassiska romantiska rita linjer. Linjerna mellan genrer ofta oskärpa, så romaner skrivna i andra genrer, såsom science fiction eller historisk fiktion, också skulle kunna klassas som paranormala fiktion.

Några av de mest populära kategorierna av paranormala fiktion idag har sina egna special klassificeringar. Urban fantasy, till exempel, innebär normalt en urban eller ort inställning. Ofta kommer huvudpersonen använder magi eller andra paranormala krafter i berättelsen. Många urbana fantasier har jordiska världar fulla av sådana tecken som vampyrer, spöken, varulvar och andra varelser som huvudpersonerna blivit medvetna hela berättelserna.

Unga vuxna paranormal fiktion är skriven för tonåringar och unga vuxna, så berättelsen innehåller vanligtvis åtminstone lite mindre sex och våld än böcker skrivna för en vuxen publik. Vissa YA berättelser, dock har en hel del våld och även vissa sexuella situationer. Middle-grade paranormal fiction är skriven för preteens, så våldet typiskt hålls till ett minimum eller enbart antyds snarare än explicit beskrivna.

Paranormal romaner är inte den enda typen av paranormala fiction som är tillgänglig. Det finns flera online och tryckta tidskrifter som publicerar en tillfällig paranormal novell, medan vissa ägna sig åt paranormala fiktion. Spekulativ fiktion har blivit så specialiserad, att många tidningar eller ens delar av en bokhandel har vissa kategorier av paranormala historier.

Det är viktigt att notera att även om denna genre kan omfatta delar av gåta eller skräck fiction, det är inte alltid göra det. Skräck fiktion som involverar någon dödar människor på kreativa sätt kanske inte har någon typ av paranormala inslag alls. En urban fantasy som behandlar verkligheten men faller in i fantasikategori på grund av dess påhittad inställningen kanske inte heller räknas som en paranormal berättelse om det inte finns några magiska eller överjordiska delar.

  • Paranormal fiction innehåller berättelser om spöken, Shapeshifters, och andra varelser.
  • Personer med psykiska förmågor kan spela viktiga roller i paranormala fiktion.
  • Vissa arbeten inom det paranormala genren innehåller inslag av mystik eller fasafiktion.