Vad är en BIOS Editor?

September 23

En BIOS editor är ett program som hjälper användare att ändra BIOS-systemet i sin dator. BIOS (Basic Input, Basic Output System) i en dator bestämmer dess boot inställningar, och hur den datorn är internt konfigurerad för att fungera. En BIOS editor är ett avancerat verktyg som inte är tänkt att användas av nybörjare eller de utan några specialkunskaper om IT.

Ett av alternativen i en dators BIOS setup är boot-inställningar. En dator kan starta från installerad Windows-programvara, eller från andra program på en skiva eller CD. I äldre datorer, en "BIOS diskett" skiva tillåts för uppstart från en 2,5 eller 3,25 diskett. Nyare datorer kan starta från en CD inklusive BIOS-programvara. BIOS redaktörer kan vara med och skapa olika startalternativ för en dator.

Varje dator har en BIOS-menyn som användare kan komma åt medan datorn startar. En BIOS editor kan hjälpa datorägare eller andra att bygga kommando funktionalitet i BIOS förändringar. En BIOS editor kan hjälpa till att navigera en BIOS-menyn och göra nödvändiga förändringar.

BIOS redaktörer och liknande verktyg kan också hjälpa till med BIOS lösenord frågor. Nya datorer har ofta en egen lösenord som ägaren måste använda för att helt starta om datorn eller ange skrivbordet. Om det lösenordet försvinner, kan det orsaka några större problem för användarna. Experter kan ge information om hur du får runt BIOS lösenord frågor, och en BIOS editor kan ibland vara till hjälp.

Det är viktigt att nybörjare förstår att en BIOS redigeringsverktyg kan göra extrema förändringar i sättet att en dator fungerar och fungerar. Fattiga förändringar i BIOS kan förstöra vissa aspekter av datordrift. Det är därför gör BIOS redigering brukar håligheter tillverkarens garantier.

Tillverkare av denna typ av programvara kan skriva ett BIOS redigeringsprogram för alla typer av operativsystem. Vissa datorer använder Windows standard eller Apple operativsystem, där andra använder open source-program som Linux. Programmerare kan göra ändringar i antingen installation med hjälp av en BIOS-editor som är kompatibelt med det operativsystem som används på maskinen.

Ta reda på mer om specifika typer av BIOS redaktörer från företagen eller andra parter som tillhandahåller dem. En BIOS editor kan erbjudas som freeware, eller säljs på marknaden för mjukvara. Läs information om en BIOS editor noggrant innan du använder det, dock, och se till att dina ändringar inte negativt påverkar datorns prestanda. Se alltid till att hålla en oförändrad kopia av det ursprungliga BIOS, ifall du stöter på problem och behöver börja om.

  • En skärmbild av en BIOS-konfigurationsskärmen.
  • I äldre datorer, en BIOS diskett tillät datorer att starta från en diskett.