Vad är piloerektion?

September 20

Piloerektion hänvisar till en reaktion av det sympatiska nervsystemet som orsakar vissa muskler att dra ihop och hårsäckar att sticka ut från huden. Vanligen kallas gåshud eller gåshud, det är en fysiologisk reaktion på kall luft och intensiva känslor, särskilt rädsla. Det är vanligast att se gåshud på underarmarna, även om de också kan visas på benen, skinkor, bröst och hals på vissa människor. Piloerektion är en försvarsmekanism i många däggdjur till hot eller kallt väder, men det finns inga kända fördelar med detta svar hos människor.

En annan medicinska termen för piloerektion är cutis anserina. Goosebumps visas när det sympatiska nervsystemet orsakar arrectores pilorum musklerna under huden till kontraktet, skapa små fördjupningar i huden. Fördjupning orsakar den omgivande huden och hårsäckar att skjuta ut, vilket resulterar i en finnig, grovt utseende.

Medicinsk bevis tyder på att adrenalin initialt rusar orsakar det sympatiska nervsystemet att reagera som den gör. Man tror att adrenalin är en viktig komponent i människans inneboende kamp eller flykt svar. Goosebumps är en av många fysiologiska tecken på att en persons kropp mår intensiv stress eller plötslig rädsla, tillsammans med en ökad hjärtfrekvens, fokuserad vision, och förbättrade reflexer. När säv av adrenalin och andra hormoner sätta kroppen i hypersensibilitet, kan en person använda styrka för att bekämpa fara eller hastigheten att fly scenen.

Som en del av kamp eller flykt svar, inte gåshud inte erbjuda någon verklig säkerhet för människor, eftersom människohår är relativt gles. Många andra däggdjur, dock beroende av ofrivillig piloerektion att skydda sig från fara. En katts kropp, till exempel, initierar piloerektion så att håren på ryggen och svansen stå på slutet. Denna process gör katten ser större än den faktiskt är, möjligen nog av en fysisk förändring att göra rovdjur tänka två gånger innan attackerar. Tillsammans med andra kamp eller flykt svar, gåshud är en viktig del av en ensam katt överlevnad.

Piloerektion är också bra för djuren när de utsätts för extremt kallt väder. Goosebumps förlänga håren på en kall djur, skapar ett tjockare lager som ger mer skydd. Uppfördes hårstrån ger extra isolering eftersom de fälla värme mer effektivt än en päls i sitt normala tillstånd.

  • Goosebumps är ett annat namn för piloerektion.
  • Goosebumps kan visas som ett resultat av plötslig rädsla eller stress.
  • Piloerektion gör håren på en katt rygg och svans står på ända, presentera dem med en större utseende för att hota rovdjur.
  • Piloerektion erbjuder skydd för djur som utsätts för kyla.
  • Piloerektion kan förekomma hos människor när de får en chill.