Vilka är de vanligaste orsakerna till Blue Pus?

August 30

De vanligaste orsakerna till blått pus är bundna till en bakterie som kallas Pseudomonas aeruginosa. Denna infektion verkar oftast i måttlig till svår hud och mjukdelsskador som andra till tredje gradens brännskador. Det kan ibland också vara ansvarig för urinvägsinfektioner till följd av felaktig kateter användning. Den blå färgen på pus resultat från en biprodukt av pseudomonas aeruginosa bakterier som kallas pyocyanin. Medan denna bakterier påträffas ofta i icke-infektiösa colonizations på olika ytor kan det ibland vara allvarliga när det invaderar öppna sår i människor med försvagat immunsystem.

Blå pus visas ofta i en sluten abscess som kan variera i storlek beroende på omfattningen av infektionen. Dessa typer av pus kan variera i färg från mörkblå till en ljusare blå nyans beroende på mängden pyocyanin närvarande. Denna substans agerar som ett naturligt antibiotikum för att försök att neutralisera den pseudomonas aeruginosa när resten av kroppens immunförsvar har varit ineffektiva. En ihållande såret med blå pus som inte läker vanligtvis indikerar ett nedsatt immunförsvar och ofta kräver ytterligare medicinsk behandling med orala eller utvärtes läkemedel.

En avancerad pseudomonas aeruginosa-infektion kan ibland resultera i grönt samt blått pus, och denna färg indikerar ibland närvaron av en annan antibakteriell protein som kallas myeloperoxidas. Både detta protein och pyocyanin arbete för att hjälpa de vita blodkropparna klara upp de smittsamma bakterier genom en process av intag de invaderande mikrober. Precis som med andra typer av infektioner, de vita blodkropparna dör så småningom av och ackumuleras med den neutraliserade smittämnen för att bilda pus. Medicinska forskare ibland rapporterar att labbtestkulturer av pus innehåller pseudomonas aeruginosa kan avge en udda doft liknande den för jäsning av druvor.

De flesta sår med blå pus kan framgångsrikt läkt genom att hålla den skadade platsen ren och täckas för att förhindra ytterligare infektion. Läkare tycker ofta att utvärtes läkemedel innehåller salicylsyra är särskilt effektiva på att slåss mot bakterien Pseudomonas aeruginosa. Några fall av pseudomonas aeruginosa invasioner av inre organ behöver behandling med kurser starkare antibiotika. Eftersom denna art av bakterier kan överleva på icke-biologiska ytor, kan det ibland finnas i medicinsk utrustning, t.ex. andningsskydd, och orsaka infektioner inklusive lunginflammation hos sjukhuspatienter. Pseudomonas aeruginosa -inducerad lunginflammation kännetecknas ofta av utvisning av grönt eller blått pus från lungorna, och läkarna betona att dessa fall är helt förebyggas genom rätt utrustning sterilisering.

  • Bakterien Pseudomonas aeruginosa, som kan orsaka blå pus.
  • Blå pus kan ibland vara ansvarig för urinvägsinfektioner.